Vandreetape | Rødekro - Kliplev (ca. 18,1 km)

På denne etape bliver du ført tilbage i tiden til blandt andet Urnehoved Mindepark, hvor stenene beretter om nogle af de dramatiske hændelser der er foregået i området. Du vil også se Hærvejens smukkeste bro, Povls bro, og ikke mindst Danmarks ældst bevarede træbygning, klokketårnet ved Kliplev kirke.

Hjortkær

I et industrikvarter nordøst for Hjordkær er der blevet udgravet en grav, der både blev benyttet af stenalder- og bronzealderfolket. Den rekonstruerede stenaldergrav har en hjulformet stensætning. Hjulet havde dengang en stor betydning da det var solgudens symbol. I Hjordkær er der mulighed for at handle ind til din videre tur langs Hærvejen. Syd for Hjordkær er ca. 10 km af Hærvejen fredet. Strækningen er grusbelagt, men biltrafik er tilladt.

Urnehoved Mindepark

Ved Urnehoved er der en mindepark med en rasteplads på et sted, der formentlig har været landsting. Hver landsdel havde i middelalderen sit landsting, og i Sønderjylland lå det ved Urnehoved. Det var i brug indtil 1523. Der er opsat flere mindesten i lunden, der blev anlagt 1946-48. På stenene kan du læse om de dramatiske hændelser, der har fundet sted ved Urnehoved.

Povlsbro

Den fredede Hærvejsrute passerer herfra Årtoft Plantage kommer man over Bjerndrup Å på Hærvejens smukkeste bro - Povlsbro. Det er en stenbro med kun én bue, bygget i 1744. Her kan man holde hvil og forundres over byggeteknikken. Stenene er lagt i portal, og de kan på den måde holde hinanden i spænd. 

Kliplev Kirke

Herfra fører vandreruten dig mod vest og udenom Kliplev, men hvis du mangler nye forsyninger til turen kan du tage en afstikker mod øst indtil Kliplev. Byen var i middelalderen et vigtigt valfartssted for pilgrimme på grund af Sct. Hjælper. Det var et krucifix i Kliplev Kirke, der blev opfattet som et billede af en helgen, selv om det sandsynligvis var et kristusbillede. Det er desværre forsvundet, men Kliplev Kirke er stadig enestående, da det fritstående klokketårn er Danmarks ældste bevarede træbygning, dateret til 1300.

 

Del denne side

Detailkort Rødekro - Kliplev

Her kan du se detailkort for etapen.

Hjulgraven i Hjortkær

Hjulgraven i Hjortkær

Bolderslev og Uge Skove

Bolderslev og Uge Skove

Foto af Povls bro

Povls Bro