Vandrekort

Vojens - Vedsted

Foto: Ditte Valente

Strækningen fra Vojens til Vedsted byder på skøn natur i lange baner.

Tørning Mølle
I 1300 og 1400-tallet var der kampe mellem holstenske grever og danske konger, og her spillede borgen Tørninghus, der var Sønderjyllands største borg, en stor rolle. Borgen lå på en halvø i Haderslevdalen, og denne beliggenhed har gjort det muligt at kontrollere færdslen gennem området.Tørning Mølle blev bygget i 1908, og der er et arbejdende el/vandkraftværk (åben 1. maj - 1. søndag i september). Nord for møllen ligger en møllebro, der blev bygget af tyske pionérsoldater lige før 1. verdenskrig. I parken kan man se sjældne træer og der er fine opholdsarealer. I "Herredsfogdens hus" er der informationscenter med landskabsudstilling. I byen Vedsted på etappen er det muligt at handle. Vandreruten passere flere bronzealderhøje ad Vedsted Præstevej ned til Vedsted Sø. Der er en sti rundt om søen, og i sydøstenden er der friluftsbad og opholdsareal.

Sikringsstilling Nord
Det højtliggende plateau ved Pothøj, som på vestsiden har en velbevaret højtliggende observationsbunker fra Sikringsstilling Nord. Sikringsstilling Nord var en befæstning tværs over Sønderjylland, der blev bygget i 1916-1918 mens Sønderjylland var tysk. Oprindelig bestod stillingen af 900 betonbunkers, hvoraf 31 anlæg er gjort tilgængelige.

Herefter følger ruten udkanten af Abkær Mose og Stengelmose. Mellem moserne er der ca. 1/2 km vest for ruten et fugletårn, hvorfra man kan se ud over Abkær Mose.