Lønstrup

Tornby - Lønstrup

Foto: VisitHirtshals

Oplev naturen i Vestvendsyssel med den majestætiske kystlinje og indlandsklitterne i baglandet. Fra den driftige og spændende havneby Hirtshals til fiskerlejet og ferieidyllen Lønstrup. 

Etapen giver et stærkt indtryk af naturen i Vestvendsyssel med den majestætiske kystlinje og indlandsklitterne i baglandet. Fra den driftige og spændende havneby Hirtshals til fiskerlejet og ferieidyllen Lønstrup. Hærvejen går gennem spændende, beskyttet og fredet natur, hvor det er muligt at nyde fugle- og plantelivet i rigt og overdådigt mål.

 

Kærsgård Strand

Tilbage til Hærvejen mod Kærsgård Strand ved Liver Å’s udløb. Et lille stykke syd for parkeringspladsen ved Kærsgård Strand ligger en vanddækket lavning bag klitterne. Området hedder Vandplasken, og er et fantastisk område for natur og fugle. Området er fredet, og der er ingen adgang til selve Vandplasken, men området overskues fint fra klitterne ved Hærvejen. Når man bevæger sig ad dette stykke af Hærvejen, finder man det åbne lands fugle – tornirisk, tornsanger, engpiber, og bynkefugl. Måske er man heldig at falde over en rødrygget tornskade.

Skallerup

Bag Nørlev Strand finder man Skallerup Indlandsklitter. De særprægede klitter er dannet af flyvesand fra 1500-tallet og frem til 1800-tallet, hvor man fik bugt med sandflugten. Sandflugten var en katastrofe for bønderne, som måtte forlade hus og hjem. Indlandsklitterne rummer et særpræget dyre- og planteliv.

Næste stop er det kendte feriecenter Skallerup Seaside Resort, hvor der også findes en dagligvarehandel. Skallerup Seaside Resort byder på masser af oplevelser, bl.a. vandland, romerske bade, ridecenter og besøgslandbrug.

En afstikker på et tre kilometer (tur/retur) giver mulighed for et besøg i Skallerup Kirke. Den navnkundige biskop Stygge Krumpen blev inden sin bispeværdighed i 1518 udnævnt til sysselprovst over Vendsyssel med sæde ved Skallerup Kirke. Skallerup Kirke er viet til Skt. Nikolaj, som bl.a. er sømændenes helgen. I kirken er et fint skåret krucifiks og et smukt egetræsskab fra år 1500. Som noget specielt ses sten med skaktern, som måske har været et brætspil, regnetavle eller en advarsel mod syndige spillelidenskaber.

Vel tilbage på Hærvejen går turen nu til Lønstrup.