De Himmerlandske Heder

Løgstør - Gatten

Foto: VisitVesthimmerland

Hærvejen følger den 15 km lange Himmerlandssti mellem Løgstør og Gatten, der er lagt i sporet fra den tidligere jernbaneforbindelse mellem Viborg og Løgstør.

Aggersund

Før Løgstør går turen videre langs Limfjorden mod Aggersund broen, som forbinder Vesthimmerland med Jammerbugten. Broen er en ganske smuk buebro, som består af to store buefag med en dobbelte broklap på midten, som åbnes af brovagten, når skibe på vej til eller fra Aalborg skal passere Aggersund. Aggersborg Kirke ligger højt oppe nær Limfjordskysten, og har i århundreder været brugt af søfarende til navigation i Løgstør bredning. Aggersborg Kirke blev bygget omkring år 1100, som et kor med apsis af kampesten, og et skib bygget i træ. I slutningen af 1100-tallet blev kirkeskibet udskiftet med et større skib af granitkvadre, og der blev bygget to indgange med en dør til mænd og en anden til kvinder, som det er skik i romansk kirkebyggeri. Kor og skib står stadig, som det stod omkring år 1200. På det yderste næs ved udsejlingen til bredningen, og i umiddelbar nærhed af kirken, ligger den berømte Vikingeborg Aggersborg. Vikingeborgen blev bygget af Harald Blåtand i 980 og er den største ringborg bygget i Danmark. Borganlægget er cirkelformet med en diameter på 240 m og en 840 m lang vold, hvor man kan gå en lille tur.

Løgstør

Muslingebyen Løgstør er en gammel og hyggelig kystby, der i år 1900 blev godkendt som købstad. Muslingebyen har et autentisk bymiljø med kulturhavn og fine gamle fiskerhuse. Naturen i og omkring Løgstør, samt et utal af forskellige oplevelser, gør Muslingebyen til et af Danmarks absolut bedste og mest spændende steder for hele familien.

Løgstør Havn har et virkelig hyggeligt og afslappet miljø og omkring Kunsttorvet, kan du opleve masser af kunst og levende musik sommeren igennem. På Havnevej finder du det særprægede dobbeltfyr Løgstør Grunde Fyr, som guider skibe sikkert igennem den smalle rende Løgstør grunde. Limfjordsmuseet byder på Limfjordens kulturhistorie, og du kan også tage med til en af Limfjordsmuseets Limfjordsfortællinger, hvor du får en sejltur på Frederik den VII's Kanal, alt imens en af museets guider fortæller om kanalen. Du kan også slentre en tur langs kanalen og nyde områdets helt unikke flora og specielle naturforhold.

I løbet af året er der masser af arrangementer bl.a. den berømte træskibssejlads Limfjorden Rundt og Muslingefestivalen. Du kan også selv få lov at prøve kræfter med det gastronomiske på Løgstør Muslingekogeskole eller bare nyde dagen på Løgstør Strand. Midt i byen finder du Løgstør Kirke, som blev bygget af røde mursten i 1893. Kirken er 32,6 m lang med et 46,5 m højt spir, som i lang tid var det første kendingsmærke, rejsende fra syd kunne se. I 1993 gennemgik kirken en omfattende renovering, hvor Arne L. Hansen skabte et helt nyt og meget spændende kirkerum.

De Himmerlandske Heder

De Himmerlandske Heder er en rest på godt 1300 hektar af den enorme hede, som indtil 1800-tallet dækkede en stor del af egnen. Det er de Vesthimmerlandske heder Vindblæs, Oudrup, Ajstrup og Lundby, som igen er ved at vokse sammen til en naturlig enhed uden forstyrrende elementer såsom huse, master og el-ledninger. En travetur over heden afslører en imponerende rigdom af blomstrende planter og lave buske, og om sommeren kan du opleve et fantastisk farvevæld af blomster, som i sensommeren afløses af hedelyngen, der danner et rødt og lilla tæppe hen over bakkerne.

På De Himmerlandske Heder har du mulighed for at slå en ekstra sløjfe med en gåtur rundt på hederne. På denne del af Hærvejen er der også opstillet fortællebænke, hvor du finder spændende lokale historier. 

Vindblæs

Vindblæs er en af de stationsbyer, der voksede frem, da jernbanen kom til Vesthimmerland. Vindblæs er hjemsted for Vindblæs Mølle, som er en såkaldt hollandsk mølle beklædt med spåner opført i årene 1875-79. Inde i møllen står kværne, møllesten og sigtekasse nøjagtigt, som da møllen var i brug. Vindblæs fik efter sigende sit nuværende navn, da en storm væltede alle husene i byen. Husene var dengang bygget af ler, og det var derfor, stormen kunne vælte dem. Byen blev efterfølgende genopbygget omkring Vindblæs Kirke, som i dag ligger i det, som nu hedder Gammel Vindblæs. Vindblæs Kirke er en gammel middelalderkirke, som ligger højt på en bakketop. Kirkens skib og kor er opført i romansk stil af veltilhuggede granitkvadre på en attisk sokkel. Våbenhuset og tårnet er bygget i sengotisk stil omkring 1550, og tårnet har tjent som sømærke, fordi det står så højt og kan ses langvejs fra. Kirken blev senest restaureret i 2001.

Hornum

I Hornum kan du besøge Himmerlands Jernbanemuseum, der er placeret i den tidligere stationsbygning, og opleve himmerlandsbanernes historie gennem godt 100 år. Himmerlands Jernbanemuseum er Danmarks mindste jernbanemuseum, men museet er også et af de mest velbevarede. Hornum hører under Ulstrup Kirke, som oprindeligt var udført i Romansk stil med sjældne afrundede hjørner. Kirken fremstår i dag, som en korskirke med et hovedskib fra 1936, opført på tværs af den gamle kirke. Du kan dog stadig se den oprindelige korbue i kirken.

Gatten

I Gatten finder du Himmerlands Golf og Spa Resort, hvor du kan nyde roen i naturskønne og private omgivelser, med udsigt ud over Sjørup Sø. Da Himmerlands Golf og Spa i 1989 udvidede golfbanerne, fandt de ruinerne af en kirke fra romansk tid. Kirkeruinen ligger på en skrænt ned mod lille Sjørup Sø, og stenene fra nedbrydningen af kirken blev bl.a. brugt til at bygge Ulstrup Kirke i Hornum. Omkring kirkeruinen er der en kirkegård med cirka 1.300 gravpladser.