De Himmerlandske Heder

Gatten - Aars

Foto: VisitVesthimmerland

Hærvejen følger den 12 km lange Himmerlandssti mellem Gatten og Aars, der er lagt i sporet fra den tidligere jernbaneforbindelse mellem Viborg og Løgstør.

Gatten

I Gatten finder du Himmerlands Golf og Spa Resort, hvor du kan nyde roen i naturskønne og private omgivelser, med udsigt ud over Sjørup Sø. Da Himmerlands Golf og Spa i 1989 udvidede golfbanerne, fandt de ruinerne af en kirke fra romansk tid. Kirkeruinen ligger på en skrænt ned mod lille Sjørup Sø, og stenene fra nedbrydningen af kirken blev bl.a. brugt til at bygge Ulstrup Kirke i Hornum. Omkring kirkeruinen er der en kirkegård med cirka 1.300 gravpladser.

Aars

Aars er en handelsby centralt placeret midt i Himmerland, hvor både naturen og bylivet har masser at byde på. Historien om Aars er lige så gammel, som den er spændende. De gæve Kimbrere boede i området for ca. 2000 år siden, og det er derfor, at Himmerlændingene i dag også kendes under navnet Kimbrere. Du kan opleve Aars’ historie på Vesthimmerlands Museum, som rummer mere end 12.000 års arkæologi og kulturhistorie. Her kan du fx se en kopi af Gundestrupkarret, som blev fundet i Rævemosen ved Borremose Fæstningen. Dansk Nutidsmuseum i Aars drives af frivillige ildsjæle, og har en af landets største samlinger fra dagligdagens virke fra år 1900 og fremefter. Byens torve i Aars er et smukt skue, og de er prydet med smukke kunstværker skabt af internationale kunstnere som Per Kirkeby, Kirsten Ortwed og Poul Gernes. Aars Kirke blev opført mellem år 1200 og år 1250, som en typisk granitkirke, og inde i selve kirken kan du se et gravminde i smuk blå skifer fra 1651. Aars byder også på et friluftsbad og en planetsti, hvor du har mulighed for at anskueliggøre solsystemets enorme udstrækning.