En lille pause på Hærvejen

Bindeballe - Bække

Foto: Hærvejen (MH)

På turen fra Bindeballe til Vejen vil du opleve en af Hærvejens hovedbyer; Bække. På vandreturen vil du blandt andet også passere historiske fund som Hamborggårdstenen, Klebæk Høje samt runesten ved Bække Kirke
 

På turen fra Bindeballe til Bække vil du opleve en af Hærvejens hovedbyer; Bække. På vandreturen vil du blandt andet også passere historiske fund som Hamborggårdstenen, Klebæk Høje samt runesten ved Bække Kirke.


Bindeballe
Inden du forlader Bindeballe, kan det anbefales at besøge den gamle Bindeballe købmandsgård som blev grundlagt i 1897. Her kan du købe lokale specialiteter, og se Danmarks største købmandsmuseum.

Syd for Bindeballe går vandrerruten igennem Spjarupgård plantage, udkanten af Tågelundgård plantage, i vestlig retning mod Nordbæk plantage.

Hamborggårdstenen
Ved Ølgaard Herberg fortsættes mod vest og i landsbyen Fitting drejer vandreruten nu mod syd, hvor man følger en grusvej indtil ruten krydser Kolding-Grindsted Landevejen. Et kort stykke går på en tidligere vejføring, som nu er cykelsti med bevoksning på begge sider og rastepladser. Ruten drejer nu skarpt mod syd og ca. 1 km længere henne møder du Hamborggårdstenen, en vandreblok på 50 tons.  Den stammer fra Ålandsøerne, og er vandret hertil med isen for 15.000 år siden. Sagnet siger, at Harald Blåtand var i færd med at slæbe stenen til Jelling, da han fik at vide at hans søn Svend Tveskæg havde gjort oprør, og derfor lod den ligge. 

Klebæk Høje
Klebæk Høje er et af Hærvejens mest interessante oldtidsminder. For ca. 3000 år siden, i bronzealderen, blev der her anlagt 2 gravhøje, der senere i vikingetiden blev udvidet med en 45 m lang skibssætning. I stævnen af skibssætningen står en runesten fra 900-tallet med indskriften "Revne og Tobbe gjorde disse kumler efter deres moder Viborg". Skibssætningen krydses af hjulspor, der vidner om, at Hærvejen senere har haft sit forløb her.

Bække
I Bække er der mulighed for at handle ind til din videre tur, og i den gamle rutebilstation er der turistinformation i sommermånederne, og en udstilling om Hærvejen. Når du vandrer i Bække så læg mærke til at ruten går forbi den 400 år gamle Kgl. priviligerede Bække Kro. Her kan du også se runestenen foran byens 800-årige kirke, Bække Kirke, som blev fundet i kirkegårdsdiget i 1807. Stenen er dateret til 925, men det vides ikke, hvor den oprindeligt stod. Stenens runer siger: "Tue Ravnsunge og Funden og Gnyble, de tre gjorde Thyres høj". 

Ved Asbo kommer man forbi Mannehøj, som er resterne af en gravhøj fra ældre broncealder. Tidligere markerede rækker af gravhøje oldtidens vejstrøg fra Bække over Asbo til Læborg.