Hærvejen i Himmerland

Aalestrup - Skals

Foto: VisitVesthimmerland

Oplev Vesthimmerlands alsidige og skønne natur og byer på en ny måde med Hærvejen. Hærvejen går fra Viborg i syd gennem Aalestrup op til Aars.
 

Aalestrup

Aalestrup er egentlig en ung handelsby, som blev anlagt i 1890’erne, da jernbanen kom til Vesthimmerland. Hovedgaden i midten af byen er delvis ensrettet, og en stille slentretur i midtbyen viser, at der er et stort udbud med alsidige dagligvareforretninger. Lad turen gå forbi Aalestrup Kirke, hvor du ved indgangen til kirken finder en gravplads med et interessant sandstensmonument fra 2. verdenskrig.

Danmarks Cykelmuseum i Aalestrup viser cyklens historie fra de første træcykler uden pedaler, til en af de helt moderne racercykler fra Tour de France i 1954.

Den Jyske Rosenpark, som har mere end 200 forskellige arter af smukke, farverige og velduftende roser, er helt bestemt også et besøg værd.

Testrup Kirke ligger ca. 3 kilometer udenfor Aalestrup, og er et spændende og historisk sted specielt for pilgrimme. Indtil 1748 lå her en hospitalskirke, og ruinerne fra den kan stadig ses ved kirken. Mellem Aars og Aalestrup kommer du over Lerkenfeld Å, som er en naturrig å med lavvandede grus- og stenbanker. 

Møldrup

Møldrup er som mange andre stationsbyer en ung by. Den opstod i 1893, kort tid efter, at jernbanen mellem Løgstør og Viborg blev anlagt. I dag er Møldrup en typisk stationsby uden station, men med bl.a. kro, bager, købmand, pizzaria og tankstation. På det tidligere stationsareal er der madpakkehus med bord/bænke og en udendørs bålplads med bænke. Der er adgang til et offentligt toilet ved busventesalen ved siden af den tidligere stationsbygning. I Møldrup er der busforbindelser mod bl.a. Viborg og Aalestrup.

Ca. 5 km vest for Møldrup via Vester Tostrup kan man tage en afstikker til naturområdet Borup Hede og C.E. Flensborgs Plantage.

Skringstrup

Ved landsbyen Skringstrup, hvor Skringstrup Bypark ligger lige op ad Himmerlandsstien er der etableret 2 shelters og et muldtoilet og et bålhus. Der er mulighed for opsætning af telt og adgang til vand. I Skringstrup findes også en B&B.

Hvolris Jernalderlandsby

Fra Skringstrup er det muligt at tage en afstikker til Hvolris Jernalderlandsby i Bjerregrav, ca. 5 kilometer øst for vandreruten. Her er et arkæologisk område med rekonstrueret jernalderlandsby, 4000 år af Danmarkshistorien samlet på et sted med rester af stenalder, bronzealder, jernalder og middelalder. I Bjerregrav er der en købmand.

Skals og Skalsnæs

Landsbyen Skals ligger på et næs – Skalsnæs. Byen er unikt placeret i forhold til fjorden, åen og det kuperede landskab. Skals er stort set omkranset af vand. Her kan nævnes henholdsvis Hjarbæk fjord, Simested og Skals å, der er kendt for at være glimrende fiskevande. I baneskoven i byen - langs det tidligere stationsareal - er der etableret udendørs bålplads med bænke og 2 bord/bænkesæt. I Skals findes bl.a. en købmand, pizzaria, svømmehal, café, bager/nærkøb, kro og B&B. Der er busforbindelser til Viborg og Møldrup.