Aalborghus

Aalborg - Øster Hornum

Foto: Jens Kirkeby

På strækningen imellem Aalborg og Øster Hornum går Hærvejsruten langs Aalborgs nyrenoverede havnefront, smukke gamle kvarterer og byens grønne parker og igennem små landsbyer som Godthåb og Øster Hornum.

Gråbrødre kloster

Hærvejens vandrerute går igennem Vesterbro, som er den befærdede gade, der leder over Limfjordsbroen. Blot et par gader derfra findes den travle gågade, Algade, hvor man finder en bred vifte af butikker. Tager man elevatoren ned under gågadens mylder finder man imidlertid Gråbrødrekloster Museet, hvor besøgende kan få et indblik i byens fortid. Det underjordiske museum rummer dele af det middelalderlige Gråbrødre Kloster samt skeletter og fund fra vikingetiden.

 

Zoo

Vandreruten går igennem den smukke Møllepark, som ligger så højt, at der er god udsigt over Limfjorden. Tæt ved Mølleparken findes en af Aalborgs største attraktioner; Aalborg Zoo, som i 1999 blev verdens første miljøcertificerede zoologiske have. I haven findes et luksuriøst rovdyranlæg, hvor gæster kan møde løver og tigre og et stort isbjørneanlæg, hvor havens populære isbjørne holder til. Haven har også en stor savanne med giraffer, strudse og zebraer og en afrikansk landsby, hvor der sæsonen rundt er aktiviteter.

Aalborgtårnet

Aalborgtårnet ligger ligesom Aalborg Zoo tæt ved Mølleparken og er nok byens mest kendte vartegn. Tårnet, der også rummer en lille bistro, rejser sig 105 meter over havets overflade og herfra får man en fantastisk oversigt over byen, fjorden og Nordjylland. Tårnet blev opført i forbindelse med en erhvervsudstilling i 1933 og skulle efterfølgende rives ned. Det viste sig dog at være meget dyrt at rive tårnet ned, så Det Broderlige Skydeselskab købte det for kun 5.000 kr. og har siden drevet det.

Drastrup Skov

I den sydvestlige udkant af Aalborg ligger Drastrup Skov, som er et af de største grundvandsdannende oplande til byen. For at sikre grundvandskvaliteten er området beplantet med skov, som hovedsageligt består af løvtræer. Sammen med nåletræer, utilplantede slugter og blomstrende og frugtbærende buske er de udgangspunktet for en spændende og afvekslende tur med gode muligheder for at opleve et alsidigt dyre- og planteliv.

Godthåb Hammerværk

Hærvejsruten går syd for Aalborg igennem den lille by Godthåb, hvor man finder Godthåb Hammerværk. Værket, som er det eneste velbevarede af sin slags i Danmark, giver et enestående indblik i den tidlige danske industri og sættes periodevis i drift, så man kan komme helt tæt på den gamle industrivirksomhed. Godthåb Hammerværk har hovedsageligt produceret redskaber og værktøj til håndværk og landbrug. I 1980erne overtog Fiskars virksomheden, men overlod de gamle bygninger til museet.