Viborg Domkirke

Foto: VisitViborg
Attraktioner
Kirker
Adresse

Sct. Mogens Gade 4

8800 Viborg

Kontakt

E-mail:viborgdomkirke@pc.dk

Telefon:87 25 52 50

Viborg Domkirke står stærkt i bybilledet, og det gør den også i byens lange historie. 

I 1060 fik Viborg status som domkirkeby. Krypten er som den ældste del af domkirken næsten lige så gammel. Nogle få trin ned ad trappen bringer gæsten små 900 år tilbage - til et pusterum, langt fra hverdagen.

I det lille kryptkapel mod syd står en kiste med læderbetræk. I den ligger den balsamerede adelsmand Valdemar Daa, hvis brogede historie H.C. Andersen har skrevet en kendt fortælling om: "Vinden fortæller om Valdemar Daa og hans døtre."

Som kirken står i dag, er den fra 1876. Stilen og grundplanen er den oprindelige. Mange autentiske detaljer vidner om den lange historie, for eksempel de to løver og de to ansigter i korets udvendige granit. Brosten i plænen omkring kirken viser, hvor den gamle kirkes tilbygninger lå. Et kapel var for Sct. Kjeld, kirkens egen helgen.

Fra 1901 til 1906 malede Joakim Skovgaard og hans hjælpere kirkens berømte billedbibel. I vådt puds tryllede de med deres kalkfarver. Freskerne taler et sprog, som alle kan forstå.

Viborg har som kongehyldningsby hyldet mindst 37 regenter. En enkelt af dem, Erik Glipping, fik sit sidste hvilested i Viborg Domkirke. Ukendte gerningsmænd myrdede i 1286 kongen. Det skete med 56 stik i Finderup lidt uden for byen. Under en sten foran alteret ligger et blyskrin med nogle symbolske rester.

Læs mere på Viborg Domkirkes hjemmeside. Eller endnu bedre: besøg kirken.

Bestilling af rundvisning hos kirketjeneren på tlf. 87 25 52 50, tir-fre kl. 11.00-13.00

Entré 10 kr. pr. person (voksne). Lukket for besøg under kirkelige handlinger.

 

Der kan betales med MobilePay og Swipp.Adresse

Sct. Mogens Gade 4

8800 Viborg

Priser

Priser / Preise / Prices

10 DKK - 400 DKK

Opdateret af: