Højen i skoven

Dronninglund - Aalborg (Cykeletape)

Foto: Hærvejen

Ruten går på langs gennem dette delvist skovklædte, bakkede højland med meget afvekslende natur.

Hærvejsruten Dronninglund - Aalborg går igennem skønt landskab.

Dronninglund
Ruten går også forbi Ottemose, ud på Tusbrovej, som er den gamle Nr.Sundby-Sæby Kongevej, og rundt om Markedsdalen, hvor Hjallerup Marked blev holdt frem til 1744. Forbi Dronninglund Kunstcenter og golfbane. Kunstcentret er ganske særligt. Bygget af en lokal håndværker, der havde tjent penge på Grønland, overtaget af Tvind, tilbagekøbt af lokalbefolkningen, som driver centret med frivillige. Der er skiftende kvalitets-udstillinger, café med frokostservering og kunstbutik

Dronninglund Slot
Dronninglund Slot er i dag hotel og restaurant m.m.. Tidligere Hundslund Kloster fra 1200 til 1536, herregård, dronningens og prinsessens sommerbolig. Det nuværende udseende skyldes Grev Moltkes ombygning fra 1754. Den tidligere klosterkirke har fine kalkmalerier fra Stygge Krumpens tid, bl.a. en frise med 3 hedenske, 3 jødiske og 3 kristne helte og et herskabspulpitur fra 1600 med billeder af 7 halvnøgne romerske guder(!).

2 km mod øst har Dronninglund alle indkøbs- og spisemuligheder. Byen opstod i 1890’erne, da et apotek tiltrak dyrlæge, læge og et lokalsygehus.

På vej mod Hjallerup ligger 8 af områdets mange gravhøje, flere af dem langdysser, tæt sammen ind ad Himmerigsvej ved Langdyssevej. Galgehøjene og den 90 m lange Pyldbyrsdysse ligger mod nord før motorvejen.

Hjallerup
I Hjallerup holdes hvert år Danmarks største Kræmmer- og Hestemarked først i juni. Hjallerup har gode indkøbsmuligheder og et hotel.

Ruten fortsætter mod Hammer Bakker ad den gamle Sæby-Sundby landevej, som har været hovedvej, eller Kongevej i umindelige tider. I prinsesse Sofie Hedvigs tid blev vejen ud over de våde enge to gange årligt dækket med ris lagt på tværs af hjulsporene, så vognene ikke sank i. Den gamle vej fortsætter ad markvejen og Kongsvænget mod Hammer Bakker.

Hammer Bakker
Nord for Limfjorden finder man Hammer Bakker, der breder sig over et stort naturområde, hvoraf 400 hektar er fredet. Området er præget af stejle bakker og kløfter, skovklædte højdedrag samt moser, søer og små vandløb. Indtil 1688 var det bakkede naturområde et sted, hvor herredsmændene mødtes for at fælde dom i retssager. Det ellers fredfyldte område har også været stedet, hvor man brændte hekse på bålet og halshuggede forbrydere. 

Lindholm Høje
Et par kilometer nord for Nørresundby ligger en af områdets historiske attraktioner, Lindholm Høje, som er en vikingegravplads. Her er der fundet 682 gravpladser fra den germanske jernalder og fra vikingetiden. Det nordjyske klima har bevaret den gamle gravplads, så besøgende kan danne sig indtryk af, hvordan området så ud i vikingetiden.

Aalborg Havnefront
Havnefronten på Aalborg-siden af Limfjorden er for nyligt blevet renoveret og der er anlagt flere rekreative områder, blandt andet Havneparken og et havnebad, hvor man om sommeren kan få sig en kølig dukkert. Man kan spadsere eller cykle langs havnen, hvor man finder Utzon Center, Musikkens Hus og Nordkraft.

Utzon
Utzon Center er tegnet af den kendte danske arkitekt, Jørn Utzon, som er mest kendt for at tegne Operahuset i Sidney. Jørn Utzon blev født og voksede op i Aalborg og vendte på sine gamle dage tilbage til byen for at tegne Utzon Center, som blev hans sidste bedrift. Det var Utzons ønske, at bygningen ikke blot blev et monument over ham selv og hans karriere, men at den derimod blev et levende hus. Dette ønske må siges at være gået i opfyldelse. I dag rummer Utzon Center nemlig både galleri, restaurant og mødelokaler, samt Aalborg Universitets arkitektur og designuddannelse.

Musikkens Hus
På havnefronten finder man også Musikkens Hus, som er byens store koncertsted. Musikkens hus er hjemsted for Aalborg Symfoniorkester og huser hovedsageligt klassiske koncerter, men har også jævnligt rytmisk musik på programmet. Huset er tegnet af det østrigske arkitektfirma, Coop Himmelb(l)au og stod klar i 2014, hvor det blev indviet af Dronning Magrethe II. Bygningen er opført i rå materialer som beton og glas for at passe ind i omgivelserne; byens arbejderkvarter.

Nordkraft
Over for Musikkens Hus finder man Nordkraft, som er Aalborgs gamle kraftværk fra 1909. Værket var i brug indtil 1999 og 2004 blev det besluttet, at huset skulle bygges om til et kulturhus. I dag rummer Nordkraft teater, biograf, caféer, sundhedscenter og byens turistinformation. Det er et levende hus, hvor der ofte er kulturelle arrangementer og markeder.

Østerådalen
Få kilometer fra Aalborgs centrum ligger naturområdet Østerådalen. Området strækker sig over mere end 100 hektar med søer og enge. Talrige stier snor sig ind rundt i området, som er et populært sted for aalborgensere, der trænger til at komme lidt væk fra byen. Østerådalen har et rigt fugle- og dyreliv, samt vandløb og åer, hvor det flere steder er tilladt at fiske.