Musikkens Hus Aalborg

Aalborg - Rebild (Cykeletape)

Foto: Hærvejen

Cykelruten fra Aalborg til Rebild strækker sig fra Danmarks fjerdestørste by, Aalborg, og videre ned i den smukke jyske natur.

Her finder man et rigt kulturliv med flere teatre, spillesteder, gallerier og restauranter. Dog behøver man ikke at bevæge sig langt væk for at finde naturen; Aalborg har flere grønne parker og ikke mindst naturområdet Østerådalen, der rummer et rigt dyre- og planteliv.

Aalborg Havnefront
Havnefronten på Aalborg-siden af Limfjorden er for nyligt blevet renoveret og der er anlagt flere rekreative områder, blandt andet Havneparken og et havnebad, hvor man om sommeren kan få sig en kølig dukkert. Man kan spadsere eller cykle langs havnen, hvor man finder Utzon Center, Musikkens Hus og Nordkraft.

Utzon
Utzon Center er tegnet af den kendte danske arkitekt, Jørn Utzon, som er mest kendt for at tegne Operahuset i Sidney. Jørn Utzon blev født og voksede op i Aalborg og vendte på sine gamle dage tilbage til byen for at tegne Utzon Center, som blev hans sidste bedrift. Det var Utzons ønske, at bygningen ikke blot blev et monument over ham selv og hans karriere, men at den derimod blev et levende hus. Dette ønske må siges at være gået i opfyldelse. I dag rummer Utzon Center nemlig både galleri, restaurant og mødelokaler, samt Aalborg Universitets arkitektur og designuddannelse.

Musikkens Hus
På havnefronten finder man også Musikkens Hus, som er byens store koncertsted. Musikkens hus er hjemsted for Aalborg Symfoniorkester og huser hovedsageligt klassiske koncerter, men har også jævnligt rytmisk musik på programmet. Huset er tegnet af det østrigske arkitektfirma, Coop Himmelb(l)au og stod klar i 2014, hvor det blev indviet af Dronning Magrethe II. Bygningen er opført i rå materialer som beton og glas for at passe ind i omgivelserne; byens arbejderkvarter.

Nordkraft
Over for Musikkens Hus finder man Nordkraft, som er Aalborgs gamle kraftværk fra 1909. Værket var i brug indtil 1999 og 2004 blev det besluttet, at huset skulle bygges om til et kulturhus. I dag rummer Nordkraft teater, biograf, caféer, sundhedscenter og byens turistinformation. Det er et levende hus, hvor der ofte er kulturelle arrangementer og markeder.

Østerådalen
Få kilometer fra Aalborgs centrum ligger naturområdet Østerådalen. Området strækker sig over mere end 100 hektar med søer og enge. Talrige stier snor sig ind rundt i området, som er et populært sted for aalborgensere, der trænger til at komme lidt væk fra byen. Østerådalen har et rigt fugle- og dyreliv, samt vandløb og åer, hvor det flere steder er tilladt at fiske. 

Volsted

Volsted er Danmarks største forteby - forten var fællesjord og tilmed landsbyens samlingssted og er i dag fælles opholdsareal. Kendetegnet for en forteby er at alle gårde og huse ligger rundt om en stor åben plads, hvilket man kan se på mange landsbyer fra middelalderen. I landsbyens udkant ligger en kirke med adgang til toilet og vand.
Indenfor de senere år er landsbyen blevet udvidet med et moderne gindestilleri.

Længere fremme på ruten kommer man til voldstedet Egholm slotsruin. Historien om Egholm stammer fra 1300 tallet og har været en tilflugtsborg med voldgrav og muret tårnbygning. I 1386 købte Dronning Margrethe I slottet og skænkede det til Aalborg Kloster mod at det blev nedrevet.


Lindenborg Å snor sig gennem området og er et glimrende vand til at sejle i kano på og ikke mindst til lystfiskeri.
I landsbyen Gl. Skørping findes bl.a. kirken som er dekoreret med smukke og velbevarede kalkmalerier. På kirkegården kan man finde resterne af det der var Helligkorskilden. Mens der var vand i kilden, valfartede mange pilgrimme og syge til denne kilde med den overbevisning om at vandet fra kilden var helbredende.

Rold Skov

Rold Skov er ca. 80km2 stor og indbyder året rundt til mangeartede oplevelser. Her findes en af Danmarks nulevende kulsviere der brænder trækul til grillbrug – Danmarks vildtvoksende orkide Frueskoen der blomstrer omkring Grundlovsdag – oldtidsgrave spredt rundt om i skoven – flotte udsigtspunkter - jordfaldhuller– Troldeskov - primitive overnatningssteder hvor man selv skal medbringe vanddunken og spaden osv.


Noget ganske unikt for Rold Skov er også dens mange kilder som Lille Blåkilde hvor Hærvejen kommer ganske tæt forbi, og Ravnkilden, hvor man kan komme så tæt på vandoverfladen, at man kan få fyldt drikkedunken op med køligt drikkevand. Stop op og nyd vandets rislen og samtidig få ro på sindet.
Kilderne løber ned i Lindenborg å og på den anden side af åen, kan man få øje på RebildCentret med Thingbæk Kalkminer – eller gå en tur rundt om Gravlev sø – hvor man kan eks. opleve et rigt fugleliv og Gravlev kilde for foden af Gravlev Kirke med den smukkeste udsigt over ådalen. 

Rebild Bakker

hvor mange hvert år den 4 juli samles for at fejre USA’s uafhængighedsdag, Museum Rebild der fortæller historien om spillemænd, musik og folkedans. 
Her er der også rige muligheder for at nyde god mad - at bo på eks. hotel, vandrerhjem, campingplads, b&b osv - at lege på Røverknolden eller i Heksens Gryde – eller hente inspiration og vejledning i  RebildPorten som er områdets formidlingscenter. I denne bygning er der ligeledes adgang til toilet og vand døgnet/året rundt.