Klosterlund Museum

Smukke omgivelser, store maskiner og arkæologiske fund – Klosterlund Museum har det hele. Besøg vores udstillinger om skovens dyr. Oplev Nordeuropas ældste hjul. Eller lær hvordan mennesket gennem årene har brugt både håndkraft og maskiner til at udnytte mosernes tørv.


Fra stenalder til tørveindustri
På Klosterlund Museum kan du se udstillinger med skovens dyr, tørvearbejdets maskiner og originale arkæologiske fund helt tilbage fra jægerstenalderen. Vi fortæller historien om, hvordan der har boet mennesker i området i flere tusinde år, hvordan de levede – og især om hvordan de gennem årene har udnyttet mosernes tørv.
For børnefamilier er der mulighed for fri leg på vores store naturlegeplads med udsigt til Bølling Sø. Du kan også hilse på gamle landbrugsracer af heste, kaniner, gæs, duer og høns. Og om sommeren viser vores frivillige, hvordan det hårde arbejde foregik, dengang mænd gravede tørv med hånd- og maskinkraft.


Når du er færdig i udstillingerne, kan du gå en tur i de smukke omgivelser, nyde din medbragte mad under trækronerne – eller slutte dagen af med et besøg i vores lille museumsbutik.


Udstillinger
Den gamle tørvefabrik
Klosterlund Museum holder til i en tidligere tørvefabrik. Her kan du opleve historien om tørveindustrien og hedeopdyrkningen omkring Bølling Sø, hvor gården Klosterlund spillede en vigtig rolle. De gamle maskiner, originale genstande, tekster og billeder giver en følelse af, hvordan arbejdet er foregået – og hvordan man har levet og anvendt tørven.


Men museet rummer også en mindre samling af skovens dyr, som især er et hit hos de mindste gæster. Blandt de mange dyr, kan du også se skelettet af et kæmpe rensdyr, der engang gik til i mosens dybe dyng – for først at blive fundet flere tusinde år senere.
Kom tæt på historien, klap en hest og nyd naturen. Klosterlund Museum ligger lige ned til bredden af Bølling Sø, og er perfekt til inden- og udendørsoplevelser for store og små.


Nordeuropas ældste hjul
I museets loftslokaler kan du se et af vores mest spektakulære arkæologiske fund: Kideris-hjulet – det ældste, bevarede hjul i Nordeuropa. Sammen med en række andre genstande fortæller det om de tidlige vejforløb, og de muligheder det gav.
I udstillingen ”At grave i fortiden” viser vi vores store samling af træspader fra jernalderen. Spaderne er fundet i moser og blev brugt, dengang jernalderfolket gravede tørv i området. Flere tusinde år før tørveindustrien kom dertil.


Vores anden udstilling ”Under Hjul” viser de mange arkæologiske fund, der blev gjort under motorvejsbyggeriet i Herning og Ikast-Brande. Her kan du blandt andet se fund fra gravpladser og bopladser – helt fra jægerstenalder til middelalder.

Åbningstider

Åbningstider 1. september – 31. maj

Mandag - tirsdag: lukket

Onsdag - torsdag: 11:00 - 15:00

Fredag - lørdag: lukket

Søndag: 12:00 - 16:00

 

Åbningstider 1. juni - 31. august

Mandag: lukket

Tirsdag - torsdag: 10:00 - 16:00

Fredag: lukket

Lørdag - søndag: 12:00 - 16:00

Se mere

Museum Midtjylland

Tekstilmuseet er en del af Museum Midtjylland, som består af fem kulturhistoriske museer, som hver især fortæller en bid af den midtjyske historie. Både den som er flere tusinde år gammel. Og den som stadig lever i minder, mennesker og håndværk. Så kig forbi, gå på opdagelse i historien – og oplev et Midtjylland både før, nu og i morgen. 

Du kan læse meget mere om museets aktiviteter, udstillinger og mange forskellige arrangementer og oplevelser på museummidtjylland.dk

Del denne side

Opdateret af:

Visit Ikast- Brande info@ibturist.dk
 

Kontakt

Adresse

Kragelundvej 6A
7442 Engesvang

Telefon

+45 9626 1930

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 9.3542529999
Latitude : 56.185943