Både ved Hald Sø

Viborg - Thorning, "Mellem borge, bakker og søer"

Foto: Steen Ancher

På etapen fra det gamle middelalderlige centrum til området vest for landsbyen Thorning passerer du blandt andet det enestående område ved Hald og Dollerup Bakker.

Viborg Centrum

Vandreetapen begynder ved Viborg Domkirke. I Viborg kan du se kirker, museer, besøge pilgrimscentrum og Viborg Pilgrimshus. 

I Viborgs udkant finder man Finderup Høj ved Erik Glippingsvej. Fra højen har kongens ryttere kunnet se den brændende Finderup Lade, hvor kong Erik Glipping blev myrdet Sankt Cæcilie nat år 1286. 

Vandreruten passerer ikke Hærvejsstenen - en vejtromle af granit sat på højkant, der blev rejst i 70'erne. Ønsker du at se den så følg denne vejledning. 

I Langskov i egekrattet med de krogede træer løber flere snoede hulveje. Her finder du blandt egekrattene teltpladsen i Lille Traneskov. 

Hald og Dollerup Bakker

Hald og Dollerup Bakker er et område med stor koncentration af både kultur- og naturhistorie. Ved Hald Hovedgård kan man se resterne af gårdens fire forgængere. Niels Bugges Hald ligger som et cirkelformet voldanlæg ved Niels Bugges Kro, og på en odde i søen ligger resterne af en borg, der blev bygget af Viborgs sidste katolske biskop Jørgen Friis.

Landskabet er dramatisk - skabt af ismasserne og smeltevandet under sidste istid - med Dollerup bakker mod øst og den flade hede mod vest. Stedet er en af Danmarks vigtigste landskabsgrænser og kaldes "smørklatten i Danmarks istidsgeologi".

I laden ved Hald Hovedgård er der en udstilling om områdets natur og kultur. Her kan man se modeller af landskabet, og få et indtryk af isens betydning for landskabet. Samtidig er laden med borde og bænke velegnet til rast. Her findes også det nordligste af hærvejsherbergerne. 

I Skelhøje er der indkøbsmuligheder i Skelhøje Købmandsgaard.

Gravhøje og Hulveje

I området syd for Skelhøje og Havredal Plantage er der en tæt koncentration af gravhøje. Alene i den lille Havredal Plantage har der ligget mere end 50 gravhøje fra stenalderen. Prøv at se, hvor mange du kan finde i dag. Nogle af de større høje ligger på en linie, og tidligere kunne man bruge dem til at finde vej, men i dag er udsynet dækket af plantagen. 

Stendal er en markant dal langs nordvestsiden af Stendal Plantage. Langs dalens sider kan man se flere flotte hulveje, der støder til dalen. Der, hvor vandreruten drejer mod sydvest for at følge dalen, er der rester af brolagte hulveje. I Ulvedal Plantage, hvor vandreruten svinger mod syd, er der også adskillige hulveje. 

I det sydvestlige hjørne af Ulvedal Plantage ligger en velbevaret langdysse fra yngre stenalder, Jens Langknivs Hule. Den er 40 m lang og indeholder 2 kamre. Den 4000 år gamle langdysse er af lokalbefolkningen opkaldt efter Jens Langkniv, som man kan læse om i St. St. Blichers digtning. 

Thorning

Du kan vælge en afstikker til Thorning - ca. 2 km øst for vandreruten - for at købe ind eller se Blicheregnens Museum. Steen Steensen Blicher var præst i Thorning 1819-1825. Herfra vandrede han ofte ud over hederne, og en stor del af hans forfatterskab er knyttet til egnen. Han boede i præstegården, hvor Blicheregnens Museum er indrettet. I museet er der egns- og kulturminder, samt minder om Blichers liv. Museet giver en fin introduktion til egnen inden den videre tur langs Hærvejen.
 
TIL NÆSTE ETAPE: THORNING - FUNDER KIRKEBY