Viborg Domkirke

Hjarbæk - Viborg

Foto: Jens Kirkeby

Fra Hjarbæk følger du fjorden og skrår ind over det midtjyske for at komme til Viborg.

Hjarbæk Fjord

Mellem Skals og Hjarbæk Fjord følger du Himmerlandsstien til åen, hvor man kan nyde en fantastisk udsigt over Hjarbæk Fjord til den ene side og Skals Å- dalen til den anden. På jernbanebroen er opsat infotavler om fjorden og ådalen samt det fugleliv, der er på stedet. På å-siden af dæmningen - i læ af vestenvinden fra fjorden - er der lavet en repos med bord/bænke. Hjarbæk Fjord er i dag vildtreservat, og især om efteråret og vinteren gør mange fugle stop her.

Fra Galgehøjen ved Vorde er der en fin udsigt over Hjarbæk Fjord. Her hængte man i slutningen af 1600-tallet forbrydere, der var dømt til døden. På sydsiden af højen ligger Vorde Kirke, som er en romansk kirke.

Hjarbæk


Hjarbæk er en hyggelige gamle landsby ved fjorden. Byen har egen havn, marina og en hyggelig kro, et par butikker med kunsthåndværk, en campingplads og en masse sommerhuse. Havnens historie går tilbage til vikingetiden, da Knud den Hellige i 1085 samlede sin flåde af vikingeskibe i Hjarbæk Fjord og Lovns Bredning. Hvert år i august måned i weekenden mellem uge 33 og 34 samles alle gamle og nye sjægte i havnen til VM i sjægtesejlads.

Løgstrup
I Løgstrup finder du bl.a. en købmand og en slagter. Ved et skovareal ca. 500 m nord for Løgstrup er der etableret et madpakkehus med bord/bænke.

Undallslund Plantage
Hærvejen passerer Undallslund Plantage og Margrethelund mellem Løgstrup og Viborg - en af landets ældste byer. Der er opsat informationstavle ved det tidligere trinbræt Margrethelund og etableret bord/bænkesæt ved Undallslund Plantage.

Viborg Centrum

Vandreetapen begynder ved Viborg Domkirke. I Viborg kan du se kirker, museer, besøge pilgrimscentrum og Viborg Pilgrimshus. 

I Viborgs udkant finder man Finderup Høj ved Erik Glippingsvej. Fra højen har kongens ryttere kunnet se den brændende Finderup Lade, hvor kong Erik Glipping blev myrdet Sankt Cæcilie nat år 1286. 

Vandreruten passerer ikke Hærvejsstenen - en vejtromle af granit sat på højkant, der blev rejst i 70'erne. Ønsker du at se den så følg denne vejledning. 

I Langskov i egekrattet med de krogede træer løber flere snoede hulveje. Her finder du blandt egekrattene teltpladsen i Lille Traneskov.