Gå til indhold
Hærvejen Hirtshals Blokhus

Hirtshals - Lønstrup, "Ved stranden"

Foto: Visit Lonstrup

Oplev naturen i Vestvendsyssel med den majestætiske kystlinje og indlandsklitterne i baglandet. Fra den driftige og spændende havneby Hirtshals over den smukke Tornby Klitplantage til fiskerlejet og ferieidyllen Lønstrup. 

Etapen giver et stærkt indtryk af naturen i Vestvendsyssel med den majestætiske kystlinje og indlandsklitterne i baglandet. Fra den driftige og spændende havneby Hirtshals over den smukke Tornby Klitplantage til fiskerlejet og ferieidyllen Lønstrup. Hærvejen går gennem spændende, beskyttet og fredet natur, hvor det er muligt at nyde fugle- og plantelivet i rigt og overdådigt mål.


Hirtshals

Hirtshals er en driftig fisker- og handelsby, hvis erhvervshavn er en af Danmarks største, bl.a. med færgeforbindelser til Norge, Færøerne og Island. Der er fine badestrande, autentisk havnemiljø og udsigten fra ”Trappen”, som forbinder den Grønne Plads i midtbyen med havn og Vesterhavet, er unik. Hirtshals Museum er indrettet i et fiskerhjem bygget af kampesten i 1880. Museet indeholder en interaktiv udstilling om bl.a. Hirtshals Havn, fiskeri ved Hirtshals og et separat afsnit om Signe Hansen og vendelboernes nationaldrik, bjesken.

Hirtshals Kirke blev tegnet af arkitekt Carl Valdemar Harrild, København, og stod færdig i 1908. Indtil dette tidspunkt måtte lokalbefolkningen gå 5-6 km til Horne for at komme i kirke.

Besøg også Nordsøen Oceanarium, som rummer Nordeuropas største akvarium med 4,5 millioner liter vand.

Hirtshals Fyr og Bunkermuseet

Hirtshals Fyr – byens vartegn, blev taget i brug i 1863. Gennem mere end 150 år har fyret vejledt de søfarende. Der er adgang til fyret dagligt mellem kl. 10 og 17. Tag de 144 trin op og nyd den fantastiske udsigt over Vesterhavet, Vestvendsyssel, by og havn.

Bunkermuseet, Hirtshals er et af de bedst bevarede tyske forsvarsanlæg i Danmark fra 2. Verdenskrig. Området er på 450 X 750 meter og fungerer i dag som frilandsmuseum.

Tornby Klitplantage

Ved Tornby Strand slår Hærvejen et slag ind i landet gennem den smukke Tornby Klitplantage, som er en højtliggende, vindudsat vestkystplantage, hvor århundreders spor efter sandflugt ses tydeligt. Under gran og fyr strækker de tidligere vandreklitter sig. Det kuperede terræn byder på dybe, frodige ådale og høje udsigtspunkter med storslået havudsigt.

Tornby Kirke længere inde i landet er en afstikker fra Hærvejen værd. Kirken er opført ca. år 1200. I kirken ses en morsom runeindskrift, som er tolket på forskellige måder. ”Torsten Brede ristede disse runer i pinse, han havde megen gammen af tonerne der om morgenen”. Eller ”Torsten Brede ristede disse runer i pinsen, han havde megen gammen af Johanne der om morgenen”. Altertavlen indeholder et smukt træskærerarbejde fra 1400 tallet, hvor man bl.a. kan se Skt. Nikolaus, den oprindelige julemand.

Når man er i Tornby er et besøg på Tornby Gl. Købmandsgaard værd at overveje. Den 200 år gamle købmandsgård, med originalt inventar fra 1860, var et knudepunkt i skudehandelen, der var på sit højeste i 1800 tallet. Der er åbent hele året i butikken (inklusiv udstilling), kaffestuen og bjeskstuen. Den over 4.000 år gamle stendysse, Tornby Dyssen, fra yngre stenalder er også et besøg værd. Den ligger 300 meter syd for Tornby Gl. Købmandsgård.

I Tornby Klitplantage finder du også sagnstenene. 12 store sten, hvor der knytter sig flere historier til, blandt andet forlyder det, at vikingerne bankede skotske slavers skæg fast med kiler i huller i Slavestenen. Så var slaverne omhyggeligt spændt fast til stenen, mens vikingerne tog omkring i området.  I det hele taget knytter der sig flere gode historier til de 12 sten

Fra Tornby Bjerg (84 moh.) er der en storslået udsigt over det nordvestlige Vendsyssel med det skarptskårne landskab - dannet af istidens gletsjere. Mod nord og nordvest strækker havet og de store klitplantager sig, så langt øjet rækker. Hvis vejret er klart får man en fornemmelse af klit-strækningen mod Skagen. Mod øst og sydøst kigger man ind over land mod Hjørring, og her er landskabet frodigt, grønt og bakket.

 

 

Kærsgård Strand

Tilbage til Hærvejen mod Kærsgård Strand ved Liver Å’s udløb. Et lille stykke syd for parkeringspladsen ved Kærsgård Strand ligger en vanddækket lavning bag klitterne. Området hedder Vandplasken, og er et fantastisk område for natur og fugle. Området er fredet, og der er ingen adgang til selve Vandplasken, men området overskues fint fra klitterne ved Hærvejen. Når man bevæger sig ad dette stykke af Hærvejen, finder man det åbne lands fugle – tornirisk, tornsanger, engpiber, og bynkefugl. Måske er man heldig at falde over en rødrygget tornskade.

Skallerup

Bag Nørlev Strand finder man Skallerup Indlandsklitter. De særprægede klitter er dannet af flyvesand fra 1500-tallet og frem til 1800-tallet, hvor man fik bugt med sandflugten. Sandflugten var en katastrofe for bønderne, som måtte forlade hus og hjem. Indlandsklitterne rummer et særpræget dyre- og planteliv.

Næste stop er det kendte feriecenter Skallerup Seaside Resort, hvor der også findes en dagligvarehandel. Skallerup Seaside Resort byder på masser af oplevelser, bl.a. vandland, romerske bade, ridecenter og besøgslandbrug.

En afstikker på et tre kilometer (tur/retur) giver mulighed for et besøg i Skallerup Kirke. Den navnkundige biskop Stygge Krumpen blev inden sin bispeværdighed i 1518 udnævnt til sysselprovst over Vendsyssel med sæde ved Skallerup Kirke. Skallerup Kirke er viet til Skt. Nikolaj, som bl.a. er sømændenes helgen. I kirken er et fint skåret krucifiks og et smukt egetræsskab fra år 1500. Som noget specielt ses sten med skaktern, som måske har været et brætspil, regnetavle eller en advarsel mod syndige spillelidenskaber.

Vel tilbage på Hærvejen går turen nu til Lønstrup. 

Følg os: