Gravhøj set fra Hærvejen

Frederikshavn - Hørbylund, "Fra bjerg til høj"

Foto: Jens Kirkeby

På denne etape kommer du igennem det smukke kuperede landskab sydvest for Frederikshavn. Først gennem Bangsbo Dyrehave, Bangsbo Ådal og op over Øksnebjerg 106 meter over havet med fantastisk udsigt over Ålbæk bugt og helt til Skagen. Fra Understed fortsætter turen ad markveje og små veje v

Bangsbo-området

Ved Bangsbo-området er der mange muligheder for oplevelser og ophold. Du finder bl.a. Bangsbo Dyrehave, Bangsbo Botaniske have, Bangsbo Museum, Bangsbo Hovedgård, Naturlegeplads mm. Du kan også lave en afstikker op på Pikkerbakken, hvor du har udsigt ud over byen, Ålbæk bugt og helt til Skagen i godt vejr.

Tæt på Bangsbo går du gennem den smukke Bangsbo Ådal forbi Donbæk gravpladsen og Kongehøjene.

Kongehøj og Borgbjerg

Kongehøj og Borgbjerg som kan ses fra vejen, er en del af Donbæk Gravpladsen, hvor der er registreret 60 høje, som ligger fordelt på en smal stribe henover bakkelandskabet. I begyndelsen af 1900-tallet fandt man en del urnegrave fra yngre jernalder, samt forskellige genstande, bl.a. et guldarmbånd.

Arkæologisk set er det en meget spændende lokalitet, hvor der dukker nye fund og iagttagelser op med års mellemrum. Der er offentlig adgang til området, så du er velkommen til at vandre ind og se på gravhøjene.

Fra Øksnebjerg er der en absolut storslået udsigt i stort set alle retninger. Mod sydøst ser du Sæby og ud over vandet mod øst Læsø, mod vest ser du et fantastisk smukt bakkelandskab og mod nord Ålbæk bugt og helt til Skagen.

Øksnebjerg

”Øksne” er den gamle flertalsform af ordet ”okse”, og navnet ”Øksnebjerg” fortæller, at der netop her på stedet har samlet sig flokke af okser. Det er ikke usandsynligt, at Øksnebjerg har været et af de steder, hvor okserne blev samlet, inden deres lange rejse ned ad Hærvejen begyndte.

Mange godser og storgårde her i området er i sin tid opstået på baggrund af den rigdom som oksekødseksporten bragte med sig. Okserne blev samlet i store flokke fra forskellige godser og bedrifter her i Vendsyssel, og blev så drevet af sted ned ad Hærvejen af professionelle studedrivere. Første mål på rejsen var Sønderjylland, hvor dyrene efter en anstrengende rejse blev opfedet, for siden at blive drevet videre ud i Europa. Toldregnskaber fra 1600-tallet viser, at der på gode år blev drevet omkring 50.000 okser ned ad Hærvejen.

Understed

Mellem Øksnebjerg og Understed går du ad en grusvej, som er den gamle færdselsvej på østsiden af bakkekammen. Her har du hele vejen en flot udsigt ud over vandet. I Understed finder du Helligkilden i Understed og Understed Kirke.

Du finder en fin fredelig shelterplads ca. 1 km efter Understed by. Ruten går lige forbi, så der skulle ikke være noget at tage fejl af. Du kan læse mere om den her. 

Karup

Et besøg i Karup Kirke og endne en helligkilde, kaldet Helligøbben, kræver en lille afstikker fra Hærvejen.

Hørbylund

Ved herregården Hørbylund er du er nu ca. halvejs mellem Frederikshavn og Jyske Ås. 

TIL NÆSTE ETAPE: HØRBYLUND-JYSKE ÅS