Viborg Domkirke

Borup Hede - Viborg, "Fra å til fjord og kongeby"

Foto: Jens Kirkeby

Mellem Skals og Hjarbæk Fjord følger du Himmerlandsstien til åen, hvor man kan nyde en fantastisk udsigt over Hjarbæk Fjord til den ene side og Skals Å- dalen til den anden.

Skringstrup

Ved landsbyen Skringstrup, hvor Skringstrup Bypark ligger lige op ad Himmerlandsstien er der etableret 2 shelters og et muldtoilet og et bålhus. Der er mulighed for opsætning af telt og adgang til vand. I Skringstrup findes også en B&B.

Hvolris Jernalderlandsby

Fra Skringstrup er det muligt at tage en afstikker til Hvolris Jernalderlandsby i Bjerregrav, ca. 5 kilometer øst for vandreruten. Her er et arkæologisk område med rekonstrueret jernalderlandsby, 4000 år af Danmarkshistorien samlet på et sted med rester af stenalder, bronzealder, jernalder og middelalder. I Bjerregrav er der en købmand.

Skals og Skalsnæs

Landsbyen Skals ligger på et næs – Skalsnæs. Byen er unikt placeret i forhold til fjorden, åen og det kuperede landskab. Skals er stort set omkranset af vand. Her kan nævnes henholdsvis Hjarbæk fjord, Simested og Skals å, der er kendt for at være glimrende fiskevande. I baneskoven i byen - langs det tidligere stationsareal - er der etableret udendørs bålplads med bænke og 2 bord/bænkesæt. I Skals findes bl.a. en købmand, pizzaria, svømmehal, café, bager/nærkøb, kro og B&B. Der er busforbindelser til Viborg og Møldrup.

Hjarbæk Fjord

Mellem Skals og Hjarbæk Fjord følger du Himmerlandsstien til åen, hvor man kan nyde en fantastisk udsigt over Hjarbæk Fjord til den ene side og Skals Å- dalen til den anden. På jernbanebroen er opsat infotavler om fjorden og ådalen samt det fugleliv, der er på stedet. På å-siden af dæmningen - i læ af vestenvinden fra fjorden - er der lavet en repos med bord/bænke. Hjarbæk Fjord er i dag vildtreservat, og især om efteråret og vinteren gør mange fugle stop her.

Fra Galgehøjen ved Vorde er der en fin udsigt over Hjarbæk Fjord. Her hængte man i slutningen af 1600-tallet forbrydere, der var dømt til døden. På sydsiden af højen ligger Vorde Kirke, som er en romansk kirke.

Hjarbæk


Hjarbæk er en hyggelige gamle landsby ved fjorden. Byen har egen havn, marina og en hyggelig kro, et par butikker med kunsthåndværk, en campingplads og en masse sommerhuse. Havnens historie går tilbage til vikingetiden, da Knud den Hellige i 1085 samlede sin flåde af vikingeskibe i Hjarbæk Fjord og Lovns Bredning. Hvert år i august måned i weekenden mellem uge 33 og 34 samles alle gamle og nye sjægte i havnen til VM i sjægtesejlads.

Løgstrup
I Løgstrup finder du bl.a. en købmand og en slagter. Ved et skovareal ca. 500 m nord for Løgstrup er der etableret et madpakkehus med bord/bænke.

Undallslund Plantage
Hærvejen passerer Undallslund Plantage og Margrethelund mellem Løgstrup og Viborg - en af landets ældste byer. Der er opsat informationstavle ved det tidligere trinbræt Margrethelund og etableret bord/bænkesæt ved Undallslund Plantage.