©  Foto:

Vittrup Baun, Bække

Vittrup Baun hæver sig med 101 meters højde betragteligt over det ellers så flade landskab vest for byen Bække. Baunen er et natursted med nyere og ældre kulturspor, og er derfor en lille oplevelsesperle tæt på Hærvejen.

Vittrup Baun er et privatejet hede- og skovområde på 26 tdr. (13 ha). Baunen ejes og passes af en forening af andelshavere. Hvert år, når lyngen blomstrer, holder foreningen generalforsamling på baunen.

Der findes infotavler og en lille vandrerute rundt på baunen. Den er afmærket med gult.

Historie
Baunehøje blev i gamle dage brugt til kommunikation over lange afstande. Havde man brug for at samle folk, så blev der tændt store bål på topppen. Helt frem til 1840 blev Vittrup Baun anvendt på denne måde.  

På baunen finder du også en postamentsten af beton, som sammen med et netværk af 330 tilsvarende poster, anvendes som grundlag for kortopmålinger.  

Tårnet
OBS- fra start juni 2020 er tårnet af sikkerhedsmæssige årsager lukket for publikum, så du skal ikke tage turen op for at nyde udsigten. 

Undr den Tyske Besættelse
Under 2. verdenskrig brugte det tyske militær baunen til udsigts- og lyttepost. I starten boede de i telte, senere blev der bygget barakker. Tyskernes udstyr blev beskyttet af løbegrave og pigtrådsspærringer og sågar landminer. I den østlige del af Baunen kan man stadig se sporene fra denne periode.

Afstande
Hærvejens vandrerute 5 km (Asbo)
Hærvejens cykelrute 5 km (Asbo)