©  Foto:

Mindesten ved Jels Kirke

I det nordlige hjørne af kirkegården til Jels Kirke og lige ud til Torvet i Jels står en stor mindesten i ly af stedsegrønne taksbuske. 

Mindestenen er rejst i 1921 og alle navnene på stenen er på de mænd fra Jels Sogn, som blev faldt som tyske soldater i 1. verdenskrig. Fordi Jels ligger syd for Kongeåen, som var grænse mellem Danmark og Tyskland, så var Jels en del af Tyskland i perioden fra 1864 til 1920. Området, som vi i dag kalder Sønderjylland, hed den gang Slesvig. Verdenskrigen gik fra 1914 til 1918 - og Tyskland hentede sine soldater i hele det tyske rige - uagtet at nogle i yderområderne følte sig danske af sind og med dansk sprog. Det udtrykkets i teksten omkring det gyldne svær i toppen af stenen: Slesvigs Sønner faldt på fremmed jord på fremmed bud. De 45 faldne fra Jels, som mindes på resten af stenen, deltog og faldt i en krig, som de ikke ønskede at være en del af. 

Mindestenen for de faldne i Jels blev designet af arkitekt Andreas Dall fra Flensborg og opvokset i Jels. Stenen og dens opsætning blev finansieret af frivillige bidrag fra lokalbefolkningen i Jels.

Afstand til Hærvejen:
Vandrerute 0 km
Cykelrute 0 km