©  Foto:

Magnusstenen i Skibelund Krat

Magnusstenen bliver kaldt "Nordens ypperste kunstværk i granit". Stenen står i Skibelund Krat, og er et af de betydeligste kunstværker der. 

På stenen har billedhuggeren Niels Skovgaard i 1898 indhugget en scene fra slaget mod venderne på Lyrskov Hede i 1043, hvor kong Magnus den Gode sikrede Danmark Sønderjylland for sig. På bagsiden et vers af Thor Lange.

Magnusstenen, et uomgængeligt højdepunkt i dansk skulpturhistorie. Den er et nordisk monument over Magnus den Godes sejr over Venderne på Lyrskov Hede – en sagnhelt, som man kunne identificere sig med på det, der dengang var Danmarks grænse til Slesvig-Holsten. Allerede i foråret 1897 stod det klart for Niels Skovgaard, at han ville skabe et mindesmærke, der i sin form og udtryk mimede Magnus’ tid – slaget ved Lyrskov Hede stod i 1043. Frem for en sten fra et granitbrud ville han arbejde med en stor lokal marksten ”og lade den beholde sin naturlige form.” Med skyldig tak til de gamle grækere – og forud for tegneseriernes tid – huggede han omkring stenen en frise med Magnus og krigerne, der stormer frem til sejr.

Selve granitstenen er lokal. Den blev fundet på Drostrup mark nord for Vejen.

Afstande
Hærvejens vandrerute 0,3 km
Hærvejens cykelrute 0,3 km

#VisitVejen