©  Foto:

Kyst til Kyststien

Kyst til kyst-stien er en vandresti, der går tværs over Jylland og langs de 3 store åer: Vejle Å, Holme Å og Varde Å.

Den 130 km lange afmærkede natursti fører dig gennem landskaber, som de seneste istider har skabt. Fra Blåvandshuk til Bække går du i det flade landskab, der var isfrit i den seneste istid og som i dag består af flade heder og plantager.  Ved Bække passerer du højderyggen og mod Vejle går du gennem smeltevandsdalen, som opstod under seneste istids iskappe. Vandringen i naturen tværs over Jylland langs Kyst til Kyst-stien byder i dag på et rigt varieret naturlandskab, store vidder og fred og ro. På lange strækninger går stiforløbet tæt på selve å-løbene, hvilket er helt unikt.

Kyst til Kyst-stien er en vandrerute, der byder på alsidige naturoplevelser med flora og fauna fra enge, skov og mark. Du kan vælge at tage turen i et eller flere træk, eller tage kortere ture eller rundture langs med vandrestien. Stiforløbet er velforsynet med primitive overnatningsmuligheder. Kortmaterialer og guides til vandreturen fra kyst til kyst finder du på Kyst til kyststiens hjemmeside. 

Her finder du yderligere informationer om overnatningsstederne langs med Kyst-til-kyststiens midterste stykke mellem Hovborg og Bække. 

Hovborg
I Hovborg er der mulighed for indkøb af basale dagligvarer i kiosken hos Holme Å Camping eller et måltid på Hovborg Kro. I Hovborg-området er det primært de store hedeplantager og deres kulturhistorie, som er interessante. De fleste af plantagerne er etableret af københavnske rigmænd, som dels gerne ville sikre sig jagtrevirer og dels gerne ville støtte den nationalromantiske skovrejsning efter tabet af Sønderjylland i 1864. Det var her Dalgas startede Hedeselskabet.

Tag også et kig ind i Naturudstillingen, og få indblik i, hvordan landskabet, som du går i, er dannet.

Bække
Ved Bække krydser Kyst til Kyst stien den nationale vandrerute Hærvejen. Hærvejen har gået gennem Bække. Det ved vi med sikkerhed. I Bække finder du indkøbs- og overnatningsmuligheder. Kyst til kyst-stien passerer forbi det historiske Bække-Monument, Klebæk Høje, hvor sporene af 3 historiske perioder stadig kan ses.