©  Foto:

Hammer Kirke

Nær Gudenåens udspring ligger en lille kirke, som på flere måder er ganske særlig. Kirken har en historie, som går tilbage til slutningen af 1100-tallet.

Landsbykirken, som ikke ligger i en landsby

Hammer Kirke blev opført i slutningen af 1100-tallet af en lokal stormand. Det vides ikke af hvem, da kirken først nævnes i historiske kilder i 1457. I middelalderen var kirken ejet af den katolske kirke. Ejerhistorikken er klassisk for danske kirker, da kongen overtog kirken ved reformationen i 1536. Kongen overdrog kirken til herremanden fra den lokale herregård, Hammergård. Kirken fulgte herregården frem til 1809, men blev på private hænder indtil 1908, hvor kirken overgik til selveje.  

Et interessant faktum ved Hammer Kirke er, at den ikke ligger i en landsby, og aldrig har gjort det, modsat næsten alle andre danske kirker. Det må have været en ganske indflydelsesrig person, som har fået kirken opført.

 

Om kirken

Hammer Kirke er en ganske lille kirke. Den består af oprindeligt skib og kor fra 1100-tallet, samt et tilbygget våbenhus fra 1800-tallet. Kirken har ikke noget tårn – i stedet hænger en klokke på gavlen, understøttet af tre stivere.  Fraværet af et tårn får kirken til at virke endnu mindre end den egentlig er.

Kirken er rejst på et åbent terræn, der med store, rolige former skråner fra nord og vest ned mod Gudenåens allerøverste strækning, nær Gudenåens udspring.

Størstedelen af de danske kirker er bygget, så de vender mod øst. Menigheden vender mod øst, hvorfra Jesus ifølge Bibelen vil komme til menneskene, når han genopstår. Dette er dog ikke tilfældet for Hammer Kirke, som vender syd/sydøst.

Kirkerummet har et relativt nyt udseende, og inventaret har været skiftet flere gange gennem tiden. Døbefonten er oprindelig og fra 1100-tallet. Det øvrige inventar, heriblandt prædikestol og altertavle, er fra 1700- og 1800-tallet. Tre figurer fra en altertavle fra 1400-tallet står stadig i kirken.

 

Vil du besøge Hammer Kirke?

Kirken er åben, når graverne er ved kirken. Dvs. på hverdage i normal arbejdstid. Der vil oftest være åbent i perioden, men der kan kirken dog være lukket, hvis graverne er ved sognets andre kirker.

 

I nærheden

Hammer Kirke ligger i Gudenådalen, ganske nær Gudenåens og Skjernåens udspring. Det Store Vandskel er en del af Danmarks naturkanon. Kun et par hundrede meter fra kirken ligger Myllerup Østergård, som er en alpaca-farm, hvor du kan prøve at gå tur med en alpaca. I bør også overveje at besøge gårdbutikken hos Tinnetgaard, hvis I også vil se kilderne.

Hammer Kirke ligger ganske tæt på Tørring, hvor der er spisesteder og indkøbsmulighed. På denne side kan du finde inspiration til oplevelser omkring Tørring.

 

Flere historiske attraktioner

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde.