Hald Sø ved Dollerup Bakker

Hald Sø ved Viborg er en af Danmarks reneste søer. Søen ligger i et fantastisk smukt naturområde omgivet af Dollerup Bakker, som har været fredet siden 1947. Her kan du gå ture - og vandre og cykle i landskabet lige på kanten af israndslinien, der skiller det flade Vestjylland fra det kuperede Østjylland.

Hald Sø området er et meget varieret landskab med egeskov i nord, hedeplantager i nordvest, Stanghede mod vest, Dollerup Bakker, landbrugsarealer omkring Hald Hovedgård samt Inderøen og Hald Sø.

Hald Sø

Omdrejningspunktet for området er Hald Sø, der samtidig er en af Danmarks reneste søer og omgivet af Dollerup Bakker, der siden 1947 har været fredet. Hald Sø er 342 ha og enkelte steder op til 31 meter dyb. Mød syd og øst er søen omgivet af stejle skrænter, hvor terrænet nogle steder når højder på over 80 meter. Flere steder kan der bades. Se kort over Hald Sø og læs mere om søen lige her.

De Fem Hald'er

Hald Sø området byder også på muligheden for at opleve noget af persongalleriet fra Danmarkshistoriens førende adelsslægter tilbage fra omkring 1300. De Fem Hald'er består af tre voldsteder og to herregårdspladser indenfor gåafstand. Læs mere om De Fem Hald'er.

Inderøen

Vest for Hald Sø finder du den skovklædte halvø Inderøen. Langs søbredden kan du følge den smukke sti, der i sin tid blev anlagt af ungarske flygtninge. I dag kan du gå Inderøen rundt og nyde de fantastiske udsigter og resterne af en 200 år gammel kroget bøgeskov. Se kort og læs mere om Inderøen i lige her.

Troldeslugten

Også på vestsiden af Hald Sø ligger Troldeslugten, hvis navn kommer af de meget krogede og gamle træer. Skoven er en urørt naturskov, der passer sig selv. Troldeslugten inspirerer til gode gåture, hvor du kan få et lille glimt af isfuglen – hvis du er heldig.

Børnenes Hald

Ved indgangen til Troldeslugten finder du skovlegepladsen Børnenes Hald. Skovlegepladsen er indrettet med store flotte legeredskaber, bl.a. et borgtårn, et stort træpindsvin, gynger og en middelalderlig kastemaskine. Legeredskaberne henviser til de historiske omgivelser, som legepladsen er en del af – med vildsvinet som en væsentlig del af Niels Bugges våbenskjold. Læs mere om Børnenes Hald.

Hærvejen

Hærvejen kan med fordel opleves både til fods eller på cykel, og både vandre- og cykelruten syd for Viborg går igennem Hald Sø området. Her venter dig masser af kultur- og naturhistoriske oplevelser i vore forfædres fodspor. 

Ad Hærvejen har kongen og hans krigere været på frem- og tilbagetog gennem Jylland, kræmmere og oksedrivere har færdes tørskoet til de store markeder i Tyskland, og pilgrimme har startet den lange pilgrimstur gennem Jylland og Europa til Santiago de Compostela. Hærvejen kaldes derfor også Kongevejen, Oksevejen og Pilgrimsvejen.

En bloggers tur i Dollerup Bakker

Maria, der har bloggen Curlycamper.dk, tog i 2019 sin kæreste og hund med på vandretur i Dollerup Bakker. Læs hendes tur-beskrivelse. 

Line Wagener, der har bloggen alleud.dk, har skrevet en guide til fire korte vandreruter i Dollerup Bakker og Hald Sø-området. Alle ture kan gennemføres på 1-2 timer. Læs hendes guide her.

#haldsø #visitviborg #visitaarhusregionen