Hærvej

Hærvejen

Gå eller cykl på den gamle handelsrute "Hærvejen", der starter eller slutter på Den Grønne Plads i Hirtshals - alt efter retning på dit kompas :) Kom helt tæt på naturen og historien. 

 
What do you want to do ?
New mail

Tag på cykel- eller vandretur i din ferie på Hærvejen.
Oplev den danske natur og historie på en 500 kilometer lang rute fra Hirtshals i nord til Padborg i syd. Få spændende historiske oplevelser og nyd de mange dejlige naturoplevelser i skov og på strand. Overnat på et af de hyggelige små herberger og shelters undervejs eller besøg vandrerhjem og campingpladser.

Hærvejen starter i Hirtshals Centrum på Den Grønne Plads og går langs vestkysten op på Stenbjerg, forbi Hirtshals Fyr og Bunkermuseet Hirtshals 10. Batteri. Ruten forsætter mod Tornby Klitplantage, hvor der er mulighed for at overnatte i shelters. På shelterpladsen findes der bålplads med grillrist, brænde samt drikkevand. Ca. 1 km. fra Hærvejen, mod Tornby Centrum, ligger en lille Gl. Købmandsgård, hvor der dufter af friskmalet kaffe, spegepølse, ost og sæbe, og som sælger egnens specialiteter. Syd for Tornby Gl. Købmandsgård, ca. 300 meter derfra, findes Danmarks nordligste Stendysse. Graven er bygget i bondestenalderen for ca. 4000 år siden. I udkanten af Tornby ligger Tornby Kirke, hvor en runeindskrift i koret giver en mulig datering til omkring år 1200.

Fra Tornby går ruten videre langs kysten forbi Kærsgård Strand og Nørlev Strand som begge er kendt for deres hvide, brede sandstrande med gode badeforhold.
Fra Nørlev til Skallerup og fra Lønstrup via Harrerenden er den gamle stenalderskrænt Lien synlig. Den 30 meter høje skrænt gennemskæres af flere slugter, dannet af regnvand gennem århundreder.
I Lønstrup ses også signalmasten, som i dag er et vartegn for byen. Tæt ved Lønstrup ses den middelalderlige Mårup Kirke samt den imponerende vandreklit Rubjerg Knude. 
Tre kilometer syd for Lønstrup, lidt sydvest for Rubjerg Knude, ses ruinerne efter den middelalderlige Rubjerg Gl. Kirke som oprindeligt er opført i ca. år 1180.
Rubjerg Ny Kirke er opført af materialerne fra den gamle kirke og på Strandfogedgården skråt over for den gamle kirkegård, er der mulighed for at overnatte.

Fra Lønstrup går Hærvejen forbi Nr. Lyngby, som oprindeligt var et lille fiskersamfund, men er i dag præget af sommerhusbebyggelse. Her kan man bl.a. opleve de meget omtalte sommerhuse, som falder ned på stranden som følge af havets gnaven i klinten. Fra Nr. Lyngby ind mod landet ligger Børglum Kloster.
Det velbevarede og restaurerede kloster har en rig historie og er bestemt et besøg værd.

Syd for Børglum og ned mod Løkken-Brønderslevvejen kommer Hærvejen forbi Bomhuset. Her betalte folk tidligere for at få lov til at passere over det lange, flade stykke vej mod Vrensted.
Turene er udformet, så man kommer forbi de fleste af seværdighederne langs Hærvejen.