©  Foto:

Gudenåens udspring

I Tinnet Krat pibler en kilde op af jorden og markerer starten på både Gudenåen og Skjernåen. Det store vandskel er en fantastisk og unik naturoplevelse med smukt landskab på den jyske højderyg. Området er et godt udgangspunkt for vandreture med flere skiltede ruter i området. Gudenåens udspring er en del af Danmarks naturkanon. 

Hvor vandene skilles

Kun et par hundrede meter fra hinanden kan du se kilderne fra Danmarks to mest markante vandløb – Gudenåen, som er Danmarks længste å og Skjernåen, som er den vandrigeste. Herfra forsynes de to vandløb med enorme mængder vand fra undergrunden. Kilderne kan findes i et større fredet naturområde, cirka 10 kilometer fra Tørring. Området Tinnet Krat er præget af naturskov, eng, hede og overdrev. Du finder et rigt dyreliv i området og et landskab, der er helt unikt.

 

Danmarks første vandland

Ved Gudenåens kilder, kan man se resterne af Danmarks og formentligt Europas første badeland. Det første bassin blev bygget omkring 1920, og var oprindeligt tiltænkt som vandtrug til dyrene på markerne, men områdets børn og tjenestefolk begyndte hurtigt at bade i det. I 1938 blev der bygget flere bassiner, og senere samme år blev det officielt åbnet som badeland. Foruden badebassinerne kunne man finde både karrusel og vandrutsjebane og senere også restaurant på stedet.

I dag kan man se fundamentet til bassinerne i naturen lige ved siden af kilden.

 

Et centrum for naturoplevelser

Tinnet Krat ligger midt i Gudenådalen, hvor der er mange skiltede vandreruter, der fører rundt langs Gudenåen. Ved kilderne er det muligt at tage flere afmærkede rundture. Gudenåens udspring fungerer også som start på Gudenåstien. Herfra kan du tage turen gennem Gudenådalen til Tørring og videre til Uldum Kær. Også Hærvejen går gennem området og det kan anbefales at følge den populære rute gennem smukt landskab til Nørre Snede. 

Besøg vejboden ved Tinnetgaard Gårdbutik & Besøgslandbrug, og tank forrådskammeret op bl.a. med lokalt dyrkede økologiske kartofler, økologiske æg eller kreativt håndværk fra eget værksted. I gårdbutikken er det også muligt at købe økologisk okse- og svinekød, planter, krydderurter, buketter, tapasbrætter m.m. Der forhandles også specialvarer såsom vin, øl, saft, chokolade, bolsjer og konfekt. 

Ved Koutrupgaard Naturskole lige nord for udspringet finder du shelters, hvor det er muligt at overnatte i det fri.

 

En del af Danmarks naturkanon

Gudenåens og Skjernåens kilder er et af 15 natorområder i Danmark, som er udvalgt til Danmarks naturkanon. Juryen lagde vægt på vandløbenes betydning for Danmarks historie og den helt særlige natur, der opstår ved kilderne med småsøer, kærområder og krat. Her finder du det bedste eksempel på dansk ålandskab. 

 

Leder du efter flere naturoplevelser?

Juelsmindehalvøen byder på flere spændende naturområder, der er et besøg værd. Find inspiration til din næste tur på denne side.