Cyklister i Tinnet Krat

Forbered din tur

Foto: Mads Hansen

Vi giver dig her et par tips fra andre, der har vandret eller cyklet på Hærvejen

Når du skal på cykel- eller vandreferie på Hærvejen er der en del overvejelser og forberedelser du skal foretage dig inden. Denne side giver dig et indblik i, hvordan du bedst muligt forbereder dig til en tur langs Hærvejen - enten på cykel eller til fods. Det er selvfølgelig ikke alt, man kan forudse på forhånd, men her vil du finde nogle gode råd til din Hærvejstur.


Sæsonen
Du kan vandre eller cykle langs Hærvejen hele året, men det mest optimale tidspunkt er fra 1. maj til 1. oktober. Vandring udenfor denne periode er selvfølgelig muligt, men vejret er ustabilt og overnatningstilbuddene færre. 

Terrænet
Terrænet på vandreruterne er afvekslende og du vil komme gennem et varieret dansk landskab, bl.a. hede-, skov-, klit- og plantageområder. Ruten er til tider meget kuperet, f.eks. Dollerup Bakker uden for Viborg. Men det meste af ruten er ikke særlig kuperet. 

Fremkommeligheden er skiftende. Ruterne veksler mellem asfalt, skovvej, markvej og grusstier. 

Beklædning, sko og øvrigt udstyr - vandrere
Hærvejens terræn forudsætter ikke vandrestøvler. Skoene skal dog være brede nok og lange nok til, at du kan sprede tæerne og der skal være plads til, at fødderne hæver i løbet af turen. Skoene skal give god støtte og være fleksible i forfoden og være støddæmpende. De må gerne være ankelhøje, da dette er optimalt i vådt terræn. Afhængigt af vejret kan I veksle mellem sko, støvler og sandaler.

God polstring af fødderne forebygger gnavsår og vabler, derfor er en tynd sok under en tykkere sok et nyttigt råd. Der findes specifikke vandre- eller løbesokker, som med fordel kan bruges. Det vil være bedst, hvis sokkerne enten skiftes hver dag eller vaskes dagligt, hvis muligt.  

Beklædningen skal gerne dække et varierende dansk sommervejr. Derfor kan undertøj, bukser, bluser i åndbart materiale f.eks. mikrofiber være en fordel, da det vejer mindre end bomuld og tørrer hurtigt. Et bomuldstørklæde til halsen vil også være godt at medbringe, da det regulerer temperaturen i halsen. Desuden bør du medbringe regntøj. En regnponcho dækker både dig og rygsækken når det regner og giver læ, når det blæser. Alternativt kan du købe et regnslag til din vandrerygsæk.

En vandrerygsæk på 40-60 liter med afstivet ryg og polstret bærebælte og bryststropper findes i mange udgaver. Rygsækken skal passe præcis til dig, da det øger din komfort, når du skal bære mange kilo over mange kilometer. Derfor er det vigtigt, at rygsækken har den rigtige længde i forhold til ryggen, således at vægten fordeles jævnt mellem skuldre og hofter. Brug gerne pakkeposer til at sortere udstyret i rygsækken og benyt et regnslag til at holde den tør. En sådan rygsæk er kun nødvendig på længere tur. Tag en med der dækker dine behov og bæreevner.

Det kan anbefales at tage en let sovepose på 0,5–1 kg samt et liggeunderlag med, hvis du vil overnatte udendørs i løbet af din tur. Desuden er et liggeunderlag godt at have med, hvis du holder et hvil undervejs.

Det kan anbefales at tage en vandrestav eller to med, da de er en god hjælp under vandringen. Med en stor rygsæk på ryggen forringes balanceevnen og stavene giver ekstra støtte. Desuden aflaster de knæ og ryg. 

Et rejsehåndklæde af mikrofiber kan med fordel medbringes, da det er let, tørrer hurtigt og fylder mindre. Derudover er det vigtigt at medbringe fodpleje, som både forbygger og lindrer problemer med vabler og muskelsmerter.

Beklædning, sko og øvrigt udstyr - cyklister
For cyklister gælder det om at gøre sig klart, hvilken type tur man er på. Turen kan foretages både i et afslappet tempo samt i et ekstremt motionsniveau. Derfor kommer her blot nogle gængse tips. 

Beklædning og sko skal kunne holde dig tør og tilpas under et varierende dansk sommervejr. Derfor kan det være en fordel at være iklædt undertøj, bukser, bluse i et åndbart materiale. Desuden tørrer det hurtigere. Du bør også medbringe regntøj.

Som cyklist kan det være en fordel at have cykeltasker monteret på cyklen, dermed undgår du at skulle bære oppakningen undervejs.

I oppakningen kan det anbefales at tage en let sovepose på 0,5–1 kg samt et liggeunderlag med, hvis du vil overnatte udendørs i løbet af jeres tur. Desuden er et liggeunderlag godt at have med, hvis du holder et hvil undervejs.

De fleste cyklister ved, hvad det vil sige at punktere. Hvis du vil helgadere dig, når uheldet er ude, er det lappegrej, der skal til. Huskelisten er lim, lapper, ventilgummi og tænger til at holde slangen, indtil limen er tør. Erfarne cyklister har endda svensk- og umbraconøgle i størrelser svarende til skruerne på cyklen til at indstille den undervejs.

Planlægning før turen
Efter beslutningen om feriedestination og budget kommer overvejelserne for planlægningen af selve rejsen. Inden turen bør du overveje, hvor lang en distance du kan og ønsker at tilbagelægge. Det er en god idé på forhånd at have planlagt nogle del- og slutmål for en distance i form af spisepauser ved seværdigheder, vandposter og toiletter, samt overnatningssteder sidst på ruten. Dette kan du gøre via hjemmesiden blandt andet på interaktive kort og rutebeskrivelser eller via Hærvejens App. 

Planlægning undervejs
Hos nogle overnatningstilbud vil det være en fordel at ringe en til to dage i forvejen, for at bestille overnatning.
Hvis du ikke deltager i en af de organiserede ture er det en god idé at have to måltider i rygsækken, da der kan være et stykke mellem indkøbsmuligheder og spisesteder, eller de kan være lukket, hvis du kommer for sent frem. Da Hærvejen byder på fred og ro kommer du ikke gennem mange byer på ruten, derfor må du forsyne dig, når muligheden byder sig. På flere overnatningssteder serveres der mad og de kan også være behjælpelige med indkøb. 

Nå oppakningen skal være let, er der ikke plads til otte forskellige sæt tøj i rygsækken. Nogle overnatningssteder tilbyder vaskemuligheder, mens du må gøre det selv andre steder. Vi anbefaler at du tager lidt vaskemiddel og snor til tørring af tøj med i bagagen. 

Et godt tip til våde støvler, er krøllet avispapir, som trækker fugtighed ud af støvlerne.

Proviant
For at kunne tilbagelægge det valgte antal kilometer om dagen, skal kroppen have tilført godt med mad at arbejde med. Derfor er det vigtigt at få indtaget en god portion morgenmad inden turen. Produkter som havregryn, mysli og cornflakes kan med fordel købes inden og medbringes i oppakningen. Hertil kan du drikke kakaomælk, som du kan købe aftenen forinden. Den bliver ikke sur ved at stå natten over, som mælk ville have gjort. Det er også en god ide at have noget godt brød med, helst rugbrød. Det mætter godt og giver god næring. Det kan dog være tungt i maven. Det er også vigtigt at holde blodsukkeret og humøret oppe på turen, derfor kan det være fint at have pakket lidt kage eller andet, der er håndterbart i en rygsæk. Endelig er vand naturligvis særdeles vigtigt! Hav altid en vanddunk på dig. Hærvejen er fyldt med små vandløb. Blandt andet har Tinnet Krat en af Danmarks tætteste koncentrationer af kildevæld, hvor du kan fylde din drikkedunk.

Tænk hele tiden et eller to måltider frem. Det er ikke sikkert der altid er en købmand, når du har brug for det.

Fysisk form
Hvis du drager på ferie langs Hærvejen bevæger du dig typisk 20-60 kilometer om dagen alt efter, hvor langt du planlægger at cykle eller vandre. Derfor er et godt råd at træne op i god tid i forvejen - du kunne f.eks. gå eller cykle på arbejde. Du får prøvet sko og rygsæk af og kommer i bedre fysisk form. Træningen er vigtig for at opretholde og øge din mobilitet samt forebygge belastningsskader.

Mentalt kan en Hærvejstur også være krævende. Hærvejsferier opfordrer til en livsstil, hvor man kun har det mest nødvendige med sig.  Man kan blive udfordret af ikke at opholde sig i sine vante omgivelser, ikke at have tilgang til hurtige hjælpemidler samt usikkerhed omkring overnatningen og indkøbsmuligheder. Dette plus en fysisk krævende dag gør, at man må tilpasse sig. Det er ikke blot en udfordring, men gør også Hærvejsferien til en positiv oplevelse, hvor du nyder feriens enkelthed, fredfyldthed og nærhed til naturen, historien og hinanden.Når du skal på cykel- eller vandreferie på Hærvejen er der en del overvejelser og forberedelser du skal foretage dig inden. Denne side giver dig et indblik i, hvordan du bedst muligt forbereder dig til en tur langs Hærvejen - enten på cykel eller til fods. Det er selvfølgelig ikke alt, man kan forudse på forhånd, men her vil du finde nogle gode råd til din Hærvejstur.
Sæsonen
Du kan vandre eller cykle langs Hærvejen hele året, men det mest optimale tidspunkt er fra 1. maj til 1. oktober. Vandring udenfor denne periode er selvfølgelig muligt, men vejret er ustabilt og overnatningstilbuddene færre. 

Terrænet
Terrænet på vandreruterne er afvekslende og du vil komme gennem et varieret dansk landskab, bl.a. hede-, skov-, klit- og plantageområder. Ruten er til tider meget kuperet, f.eks. Dollerup Bakker uden for Viborg. Men det meste af ruten er ikke særlig kuperet. 

Fremkommeligheden er skiftende. Ruterne veksler mellem asfalt, skovvej, markvej og grusstier.