Hærvej

Blokhus Hvalen

Blokhus hvalen kommer igen til Blokhus

Bemandede åbningstider
Blokhus Hvalen vil være at finde på Blokhus Torv fra 27. marts til 4. juli 2021. Man kan beskue hvalen udefra. Den bliver ikke bemandet i år grundet Covid19.

Finhvalen fra Blokhus
Den store finhval, der strandede ved Blokhus tirsdag d. 23. februar 2016, blev hurtigt et tilløbsstykke for tusindvis af nysgerrige borgere, og det var under stor mediebevågenhed, at hvalen blev opmålt, undersøgt og parteret. Med næsten lige så stor bevågenhed er det enorme skelet blevet samlet på Zoologisk Museum i København, hvor konservator Abdi Hedayat har stået for det spændende arbejde. Siden d. 15. oktober 2016 har det været muligt at se skelettet af det enorme dyr udstillet på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.

Skelettet af finhvalen vil kunne ses og opleves i glascontaineren på Torvet i Blokhus. 

Fakta om finhvalen
Finhvalen er det næststørste pattedyr der nogensinde har levet og overgås kun af blåhvalen. Finhvalen kan blive op til 26 m lang og veje mellem 30 og 80 tons.

De der lever på den sydlige halvkugle bliver lidt større end de der lever på den nordlige halvkugle. Nyfødte vejer omkring 2 tons og er 6,5 m lange.

Finhvaler hører til gruppen af bardehvaler, der har barder i munden i stedet for tænder. Barderne sidder kun i overmunden og de fungerer som en stor si. Når hvalen tager en kæmpestor mundfuld af vand og byttedyr (op til 80 m3), så presses vandet ud af siderne, mens føden, der består af både fisk, blæksprutter og krebsdyr, bliver siddende i barderne.

Finhvalens hoved har en helt speciel asymmetrisk farvetegning. Højre side er hvid og venstre side er mørk, hvilket også afspejles i barderne. Dem i højre side er gullige/lyse med mørke striber i den forreste 1/3 - 1/2, mens resten i højre side og dem i venstre er mørke.

Der findes finhvaler i alle oceaner og ind imellem ses de også i Nordsøen. Finhvalen er en lang slank hval der kan svømme meget hurtigt - op til 30 km/t, den dykker til mindst 230 meters dybde og kan holde vejret i 5-15 min.