©  Foto:

Bjergbanestien cykel- og gangsti fra Svenstrup til Nibe

Med Bjergbanestien kan man på gåben eller cykel komme fra Svenstrup til Nibe uden at skulle færdes på en trafikeret vej. Der er mulighed for at komme til Svenstrup fra Aalborg på gode cykelforbindelser.

Det er også muligt at forsætte fra Nibe langs fjorden helt til Hvalpsund via Nibe-Hvalpsundstien (regional rute 29). På en forårs- eller sommerdag, vil man få en skøn oplevelse ved at tage cyklen fra Aalborg til Nibe og videre langs fjorden.

Navnet

Navnet kommer fra den jernbane, der tidligere lå på den strækning, hvor stien ligger i dag. Der er stor højdeforskel, som topper med 50 m ved Sønderholm. Det krævede specielt stærke lokomotiver at køre på banen, hvilket gav den navnet, Bjergbanen. Jernbanen blev indviet i 1899 og var de næste 70 år en vigtig drivkraft i udviklingen af hele området. Den blev nedlagt i 1969, da der ikke længere var brug for den.

Planter og dyr

Stien går gennem et smukt bakket landskab, som er en blanding af natur og marker. Turen går hen over Hasseris og Binderup Å, hvor det klare vand indeholder fisk, og der er til tider set oddere. Der vokser flere steder langs stien æbletræer, som kan være selvsåede efter folk på toget har smidt et æbleskrog ud af vinduet. Der er også en stor mængde forskellige plante- og blomsterarter langs stien.

Se folder om Bjergbanestien.