©  Foto:

Ansgarskirken

Ansgars Kirken blev projekteret og gennemført af arkitekt Hother Paludan, og den blev navngivet efter Nordens apostel, Ansgar. Grundplanen i kirken er et græsk kors med ”kapeller” i de fire korshjørner.

Kirken er bygget i 1925-1929 og er opført med et skævende blik til den senbarokke stilart. Dog er den sammensat af flere forskellige stilarter, som er blandet til en harmonisk helhed. Blandingen ses blandt andet ved kirkens indgangsparti, som, efter sigende, symboliserer, at det onde råder uden for kirken, og at kirken dermed indtager en beskyttende og omfavnende rolle overfor de svage.

En rotation af grundplanen

Kirkerummet er holdt i klare og stærke farver, hvilket står i kontrast til det lyse ensartede ydre. Da kirken blev opført, blev det, grundet kirkens placering på vestsiden af Hobrovej, besluttet, at indgangen skulle være i øst. Dette medførte noget så utraditionelt som en rotation af kirkens grundplan, hvorved alteret mod sædvane vender mod vest.

Til minde for de faldne

I kirkens våbenhus kan man finde en mindeplade, som er opsat til ære for otte navngivne faldne aalborggensere fra 2. Verdenskrig. Denne gestus udbygges, hvis man går en tur ind i den smukke nærliggende Almen Kirkegård. Benytter man indgangen lige bag Ansgars Kirken, træder man næsten direkte ind i en mindelund, som er opført til ære for faldne og forsvundne aalborgensere.    


Læs mere om Ansgarskirken i Aalborg...