Tørning Mølle ved Hærvejen

Vi anbefaler | Sydjylland

Foto: Mikkel Hansen

Hærvejen løber i Sydjylland gennem åbent land med småskove, marker, enge og først og fremmest et væld af historiske spor. Med så meget hærvej er det svært at vælge, men se her, hvad vi kan foreslå.

I vikingernes spor

I Jelling finder du de to kæmpehøje der tilskrives Kong Gorm og hans søn Harald Blåtand samt Danmarks dåbsattest, den runesten, hvor Harald kundgør, at han gjorde danerne kristne.  Videre på ruten i Vejle Ådal kommer du til det sted, hvor samme Harald i år 980 lod opføre en anden af tidens store bygningsværker, Ravningebroen, hvor en mindre rekonstrueret del kan ses i dag. Videre ad de næste etaper møder du runesten, historiske hærvejsspor samt vikingelandsbyen i Jels, byen, hvor de hver sommer opfører deres berømte vikingespil.

 

Jelling Kirke og høj

Glæd dig til kæmpehøje, runesten og hærvejsspor

Etape 1: I vikingekongens (Givskud-Jelling- Bindeballe) (28 km)

Etape 2: Ad gamle hærvejsspor (Bindeballe-Vejen) (28 km)

Etape 3. I det gamle grænseland (Vejen-Jels) (22 km)

I Hærvejens egne spor

Hærvejene var tidligere tiders store færdselsstrøg ud i verden. Med tiden blev nogle af dem til vore dages hovedveje, og derfor er det ikke alle steder, at Hærvejens vandrerute følger et autentisk forløb, men på disse etaper kommer du ganske tæt på vejens egne rødder.

Hærvejen ved Kongeaaen

Glæd dig til at at vandre i Hærvejens egne spor samt ikke mindst til at se de oldgamle veje slidt i århundreders af fødder, hjul og klove. 

Etape 1: Ad gamle hærvejsspor (Bindeballe-Vejen) (28 km)

Etape 2: I det gamle grænseland (Vejen-Jels) (22 km)

Etape 3: Blandt gravhøje, broer og hærvejsspor (Jels-Vojens) (21 km)

Etape 4: Mellem borg, bro og runesten (Vojens-Rødekro) (31 km)

Mellem forsvarsvolde og grænseland

Måske ruinerne efterhånden er svækket af vind og vejr, men fortællingerne står stadig mejslet i vores Danmarkshistorie. På disse etaper møder du forsvarsanlæg helt fra de allerældste tider til de nyeste fra Sikringsstilling Nord og Anden verdenskrig samt ikke mindst det begivenhedsrige gamle tingsted ved Urnehoved. Turen slutter i grænsebyen Padborg med Frøslevlejren og de museer, der fortæller om Anden Verdenskrig.

Sikringsstilling nord ved Hærvejen

Glæd dig til jordvolde, ruiner, broer og runesten

Etape 1: Mellem borg, bro og runesten (Vojens - Rødekro) (31 km)

Etape 2: På valfartsvej (Rødekro-Kliplev) (18 km)

Etape 3: På Oksevejen (Kliplev-Padborg) (18 km)