
Oplevelser | Sydjylland | cykelruten
I Jelling kan du besøge Jelling kirke, de to monumentale gravhøje og Danmarks 'dåbsattest' runestenen, som Harald Blåtand satte over Gorm og Thyra. Hele den dramatiske historie bliver fortalt i Kongernes Jelling.
Vi har her samlet en række lokale oplevelser langs ruten til dig.
Syd ud ad Jelling passerer du Fårup Sø og kører nu nogle kilometer gennem åbent land og forbi Fårup sø og Engelsholm Sø, før turen går videre gennem Frederikshåb Plantage nær de store hedeområder i Randbøl.
I Bække får Hærvejen sin historie fortalt i en udstilling, og ved Bække Kirke og den lidt sydligere Læborg Kirke står to runesten med hver deres historiske udsagn. I Vejen er der muligheder for overnatning og oplevelser - Vejen Kunstmuseum er et af dem. Syd for Vejen løber Kongeaaen, som du krydser af den ikoniske rød-hvide Frihedsbro. Her ligger også et herberg. Vandreturen går videre et stykke langs Kongeaaen, før den dykker sydpå igen mod Rødekro, Aabenraa og Padborg gennem åbent land og plantager. I Padborg kan du opleve Frøslevlejrens Museum og Museum Oldemorstoft.
Oplevelser langs Hærvejens cykelrute Jelling-Padborg
Byer | Sydjylland
Vi har her samlet en række byer langs Hærvejen, hvor du kan proviantere undervejs.
Kirker | Sydjylland | cykelruten
Langs Hærvejen ligger et utal af kirker. De ældste af dem har ligget der i tusinde år, de yngste er netop opført. I kirkerne er der tid til en pause, til stilhed, til nærvær, til eftertænksomhed. Åbningstiderne står på kirkernes egne hjemmesider.
Jelling-monumenterne (UNESCO)
I 900-tallet lod Kong Harald Blåtand Danmarks dåbsattest indmejsle på en runesten i Jelling og opførte to gravhøje og en kirke på stedet. Jelling-monumenterne har siden 1994 været UNESCO verdens kultu...
Kongernes Jelling
Runerne fortæller, at det var i vikingetidens Jelling, Danmark fik sit navn. Kong Gorm skrev det på sin runesten, og vi har brugt det siden. Det var her, kong Harald på sin store runesten fortalte, at...
Jelling - vikingeby og verdensarv
Jelling er en stationsby med ca. 3.600 indbyggere, beliggende ca. 10 kilometer nordvest for Vejle. Den lille hyggelige by, Jelling, besøges hvert år af mere end 150.000 turister. Og det er ikke uden g...
Vingsted Sø
Vingsted Sø ligger i udkanten af Vejle Ådal og blev tidligere brugt som våbenoffermose. Ved søen står dunhammere, pilebuske og Danmarks giftigste plante, gifttyde. Det er muligt at fiske i søen, hvor ...
Engelsholm Sø - fiskesø
Ved det smukke Engelsholm slot ligger Engelsholm Sø, som er en meget ren fiskesø. Søen forsynes med kildevand og Vejle Å udspringer faktisk her fra søen. Det er i begrænset omfang muligt at fiske i sø...
Engelsholm Skov og Gødding Skov
Besøg Engelsholm Skov ved Engelsholm Slot og sø og tag en gåtur på stierne og i barokhaven. Gødding Skov er varieret med granner, bøg og egetræer. Du kan følge hærvejen gennem Gødding skov.
Randbøldalmuseet
På Randbøldalmuseet kan både børn og voksne blive klogere på gamle dages produktion af papir og klæder og afprøve vandets kræfter. Tag madkurven med og nyd naturen, historien og håndværket i Randbøl.
Randbøl Hede og Frederikshåb Plantage
Store Rygbjergstenen
Oplev Store Rygbjergstenen, en runesten fra 900-tallet, som står på en lille gravhøj ved Frederikshåb tæt på Egtved. Runestenen kaldes Danmarks første kærlighedsdigt.
Hamborggårdstenen, Bække
Hamborggårdstenen er en ret stor sten liggende tæt ved alfarvej - nord for Bække ligger Hamborggårdstenen lige ved Hærvejsruten.
HærvejsHuset i Bække
Velkommen til Hærvejshuset i Bække. Her kan du føle dig hjemme, blive klogere på hele Hærvejen og hente lokal viden og få en snak med de frivillige Hærvejsambassadører.
Runestenen ved Bække Kirke
Runestenen ved Bække Kirke står på en lille høj. Stenen kom for dagens lys i 1807, da en ny port skulle anbringes i kirkegårdsdiget, hvor stenen stod skjult.
Klebæk Høje, Bække Monumentet
Klebæk Høje, også kaldet Bækkemonumentet, ligger i den nordlige udkant af Bække i Sydjylland. Det er et fortidsmindekompleks med tre historiske perioder samme sted.
Fredet Hærvej, Bække
Lidt nord for Bække, ved parkeringspladsen vest for Ribe-Vejle Landevej, ligger et meget autentisk stykke af oldtidens store vej: Hærvejen. Her kan du stadig se, hvordan vejforløbet var.
Hærvejens Tidstavle, Bække
"Hærvejens tidstavle" er titlen på det 3,4 m høje keramikrelief, der er ophængt på den vestlige gavl af konfirmandhuset ved Bække Kirke.
Runesten ved Læborg Kirke
Runestenen ved Læborg Kirke er fra vikingetiden. Den blev fundet i 1600-tallet, og opstillet på kirkegården foran våbenhuset.
Vildtbanestenen ved Læborg
Når du kommer vandrende eller cyklende langs Hærvejsruten mellem Bække/Asbo og Læborg, så kan du mod øst bag nyplantede juletræer og et tre-rækket læhegn skimte en gammel gravhøj med en stor stenpæl p...
Vejen Kunstmuseum
Vejen Kunstmuseum er et specialmuseum for dansk symbolisme også kaldet skønvirke fra tiden omkring 1900. Samlingerne er bygget op omkring Vejens bys-barn, Niels Hansen Jacobsen og hans samtid.
Skibelund Krat
Skibelund Krat er i dag en monumentpark. Stedet blev i 1865 efter tabet af Sønderjylland anlagt som national møde- og festplads, som i dag er omgivet af mindesmærker for danske personligheder bl.a. Lu...
Frihedsbroen over Kongeåen
Frihedsbroen er en cementbro fra 1924, som fører over Kongeåen på strækningen fra Københoved til Askov.
Kongeåens natur
Kongeåen er en forholdsvis kort å på knap 60 km, der udspringer øst for Vejen og løber mod vest til Vadehavet.
Dresvold, voldsted ved Skodborg
Dresvold ved Skodborg er et af de mange anonyme voldsteder i Sønderjylland.
Skodborghus, mindested
På en lav banke midt i Kongeådalen lå borgen Skodborghus, som var en af de kongelige grænseborge mellem kongeriget Danmark og Hertugdømmet Slesvig.
Knagemøllen
Knagmølle, eller 'Æ Knagmølle', som ligger ca. 3 km syd for Vejen, er et af Kongeåens pittoreske bygningsværker.
Domænegården Lundsgård
Lundsgård var en af de 36 sønderjyske domænegårde i den såkaldte "udlændingetid" - perioden 1864 til 1920, hvor det nuværende danske område syd for Kongeåen hørte til Preussen. I 1873 blev der beordr...
Pilgrimshytte i Skodborg Præsteskov
Pilgrimshytten i Skodborg Præsteskov er en læhytte med borde og bænke. Du er velkommen til at holde hvil på din vandring og evt. spise medbragt mad.
Bommerlund Plantage - Naturlejrplads
Fri afbenyttelse i højst 2 nætter uden tilladelse. Pladsen, der ligger på Hærvejen og må benyttes af heste og hestevogne. Pladsen ligger lige øst for Gejlå Bro. Shelteret er ikke bygget til overnatnin...
Told- og Grænsemuseet
Oldemorstoft ligger i krydset mellem den gamle Hærvej og Gendarmstien i Padborg.
Bov Svømmehal
Bov Svømmehal består af et 25 meter bassin med udspring fra 1 og 3 meter vippe samt et øvebassin på 12,5 x 6 meter.
Der er gratis legeredskaber og svømmebælter til børnene.
I omklædningerne kan vi ti...
Hjemmeværnsmuseet
Den selvejende institution "Hjemmeværnsmuseet" er oprettet i 1988 i den historiske Frøslevlejr og er et landsdækkende kulturhistorisk museum, der rummer hjemmeværnets historiske udstilling.
Den bæren...
Frøslev Plantage
Frøslev Plantage er et større plantageområde (1200 ha) i det tidligere Bov Kommune.
Tilplantningen fandt sted i årene fra ca. 1883 til 1900 på dele af Frøslev Sand, som dengang var et øde og vildt hede...