Verdenskortet i Klejtrup

Cykel, Hvornum-Viborg, "Mellem søerne"

Foto: Hærvejen

På denne del af Hærvejsruten rejser du mellem vikingetiden, middelalderen i Viborg og nutiden. Og hele verden vil ligge for dine fødder.

 

Verdenskort ved Klejtrup Sø
Tæt ved Klejtrup Sø ligger Verdenskortet, det er en mini-udgave af hele verden med søer, floder, bjerge og flag. Kortet er på 5.000 m2 er bygget af den dansk-amerikaneren Søren Poulsen i årene 1944-69 og ligger ved bredden af søen med dejlige grønne arealer. Der er en butik, cafetaria, og spiseplads med udsigt til hele verden. I byen Klejtrup findes en købmand og pizzaria.

Smukke natur- og kulturlandskaber ved Lindum Skov
Ruten krydser Skals Å og går igennem det smukke Lindum Skov, som ejes hovedsageligt af Tjele Gods. På skovens højeste punkter er landskabsudsigterne spektakulære. Flere steder er der udsigt over Lindum By og kirke og over Tjele Langsø. Området har et rigt fugle- og dyreliv. På marken kan lærken høres synge fra det tidligere forår. Om morgenen eller i skumringen kan man være heldig at se græssende rådyr eller harer, der trykker sig til jorden. Der findes mange beretninger om dramatiske hændelser i skoven, og stednavne som Ulvebjergene, Brohulen, Rørdalshulen og Kvindsø vidner om fortidens uhygge. De tidligste spor efter mennesker i området er gravhøje fra oldtiden og fund af flinteredskaber.

Tjele Langsø og Bigum
Ruten fortsætter i Bigum Skov. Man kan lave en lille afstikker til landsbyen Bigum, som ligger i smukke omgivelser tæt på skov og Tjele Langsø. Ved Bigum ligger et rekreativt område med badebro, legeplads, borde, bænke og toiletforhold. Tjele Langsø er med en længde på ca. 10 km Danmarks længste sø. I Bigum er også en gammel jættestue, hvor der er gratis adgang. Stuen har været brugt til begravelse i tre perioder med 1000 års mellemrum.

Vammen
I Vammen er der er en kro, campingplads og købmand. Vammen Søbred er et stort rekreativt område, hvor der uanset årstid altid er en enestående naturoplevelse, ikke mindst på grund af det rige fugleliv.

Sødal Skov og Sødal Hovedgård
På vejen sydpå mod Rødding kan du vest for Torup tage en afstikker til Sødal Skov og se Sødal Hovedgård, som består af en grundmuret hovedfløj fra 1865 og de ældre værdifulde sidefløje i bindingsværk fra 1603. Oprindelig lå herregården Sødal, der blev kaldt Stapelgård, 1 km vest for det nuværende Sødal. Stapelgård tilhørte kammersvend Rane Johnson, som blev dømt fredløs efter mordet på Erik Glipping. På Erik Menveds befaling blev gården nedbrudt, flyttet til sin nuværende placering og døbt om til Sødal. Sødal skov er på ca. 360 tønder land blandet skov, fordelt med en tredjedel på henholdsvis gran, bøg og eg, og den strækker sig fra Vrå og Sødalgårds marker omtrent til Vammen sogneskel. 

Rødding Sø
Ved landsbyen Rødding ligger Rødding Sø. Søen blev genskabt i 2004 efter at have været udtørret i 100 år. Søen og dens omgivelser er nu et naturområde, hvor der også er mange muligheder for oplevelser og aktiviteter. Der er en afmærket sti rundt om søen, som er ca. 2,6 km lang. Der er bord/bænke, bålplads, toilet og der er en købmand i byen.

Blomsergården ved Neder Kokholm
På vejen til Viborg kan man tage en afstikker til Blomstergården ved Neder Kokholm, som har 1000 forskellige arter en af de største samlinger af fuchsia, der findes i Nordeuropa. Også sjældne sommerblomster og mange andre planter kan ses i den blomstrende have. Blomstergården rummer desuden en imponerende frugttræssamling - en pomet.

Fortsæt videre til Viborg, hvor du cykler mellem Viborg Søerne og får et smukt udsigt til Viborg Domkirke.

TIL NÆSTE ETAPE: VIBORG-THORNING