Cyklist ved Grathe Hede

Cykel, Thorning - Funder Kirkeby, "Gennem skovene"

Foto: Hærvejen

Turen fra Thorning til Funder Kirkeby går gennem varieret landskab. Hedeområder, Hauge sø, klitformationer og smeltevandsdale.

Grathe Hede
På Grathe Hede syd for Thorning har flere konge- fejder udspillet sig. I 1157 faldt Svend Grathe i slaget mod Valdemar den Store, og ved Grågårde er der rejst et mindekors ved hans gravsted. Slaget markerede jydernes sejr over soldater fra Skåne og Sjælland. Historien er med til vise, at Hærvejen dengang levede op til sit navn.

Kragelund
Ruten passerer en stor romansk landsbykirke i Kragelund. Ved kirken ligger et anlæg, der blev lavet i 1920'erne. Anlægget, der er blevet restaureret i 1987, hedder Helledammen efter en gammel helligkildedam. I anlægget har man blandet både nye og gamle sten - der således både en runesten, bystævnet, en ny stensætning for Bli- cher og Dalgas samt en stenstøtte med indskriften "Også dig skal døden ramme". I anlægget er der borde og bænke, så der er mulighed for at holde hvil - og måske tænke over indskriftens sandhed.

I Kragelund er der indkøbsmuligheder og et herberg. 

I den næste landsby Funder Kirkeby kan du blandt andet se Funder kirke, en gammel hærvejskirke. Hærvejssporene kan ses få 100 meter vest for kirken.

TIL NÆSTE ETAPE: FUNDER KIRKEBY - NR. SNEDE