Musikkens Hus Aalborg

Cykel, Hammer Bakker - Svenstrup "Bakker, by og fjord"

Foto: Hærvejen

Cykelruten fra Hammer Bakker til Svenstrup strækker sig over bakket natur til den smukke Limfjord og Danmarks fjerdestørste by, Aalborg.

Her finder man et rigt kulturliv med flere teatre, spillesteder, gallerier og restauranter. Dog behøver man ikke at bevæge sig langt væk for at finde naturen; Aalborg har flere grønne parker og ikke mindst naturområdet Østerådalen, der rummer et rigt dyre- og planteliv.


Hammer Bakker
Nord for Limfjorden finder man Hammer Bakker, der breder sig over et stort naturområde, hvoraf 400 hektar er fredet. Området er præget af stejle bakker og kløfter, skovklædte højdedrag samt moser, søer og små vandløb. Indtil 1688 var det bakkede naturområde et sted, hvor herredsmændene mødtes for at fælde dom i retssager. Det ellers fredfyldte område har også været stedet, hvor man brændte hekse på bålet og halshuggede forbrydere. 

Lindholm Høje
Et par kilometer nord for Nørresundby ligger en af områdets historiske attraktioner, Lindholm Høje, som er en vikingegravplads. Her er der fundet 682 gravpladser fra den germanske jernalder og fra vikingetiden. Det nordjyske klima har bevaret den gamle gravplads, så besøgende kan danne sig indtryk af, hvordan området så ud i vikingetiden.

Aalborg Havnefront
Havnefronten på Aalborg-siden af Limfjorden er for nyligt blevet renoveret og der er anlagt flere rekreative områder, blandt andet Havneparken og et havnebad, hvor man om sommeren kan få sig en kølig dukkert. Man kan spadsere eller cykle langs havnen, hvor man finder Utzon Center, Musikkens Hus og Nordkraft.

Utzon
Utzon Center er tegnet af den kendte danske arkitekt, Jørn Utzon, som er mest kendt for at tegne Operahuset i Sidney. Jørn Utzon blev født og voksede op i Aalborg og vendte på sine gamle dage tilbage til byen for at tegne Utzon Center, som blev hans sidste bedrift. Det var Utzons ønske, at bygningen ikke blot blev et monument over ham selv og hans karriere, men at den derimod blev et levende hus. Dette ønske må siges at være gået i opfyldelse. I dag rummer Utzon Center nemlig både galleri, restaurant og mødelokaler, samt Aalborg Universitets arkitektur og designuddannelse.

Musikkens Hus
På havnefronten finder man også Musikkens Hus, som er byens store koncertsted. Musikkens hus er hjemsted for Aalborg Symfoniorkester og huser hovedsageligt klassiske koncerter, men har også jævnligt rytmisk musik på programmet. Huset er tegnet af det østrigske arkitektfirma, Coop Himmelb(l)au og stod klar i 2014, hvor det blev indviet af Dronning Magrethe II. Bygningen er opført i rå materialer som beton og glas for at passe ind i omgivelserne; byens arbejderkvarter.

Nordkraft
Over for Musikkens Hus finder man Nordkraft, som er Aalborgs gamle kraftværk fra 1909. Værket var i brug indtil 1999 og 2004 blev det besluttet, at huset skulle bygges om til et kulturhus. I dag rummer Nordkraft teater, biograf, caféer, sundhedscenter og byens turistinformation. Det er et levende hus, hvor der ofte er kulturelle arrangementer og markeder.

Østerådalen
Få kilometer fra Aalborgs centrum ligger naturområdet Østerådalen. Området strækker sig over mere end 100 hektar med søer og enge. Talrige stier snor sig ind rundt i området, som er et populært sted for aalborgensere, der trænger til at komme lidt væk fra byen. Østerådalen har et rigt fugle- og dyreliv, samt vandløb og åer, hvor det flere steder er tilladt at fiske.