Hærvejen på cykel mellem Arden og Hvornum

Cykel, Arden - Hvornum, "Gennem åbent land til fjord, sø og skov"

Foto: Hærvejen

Cykeletapen fra Arden til Hvornum går gennem Mariagerfjord Kommune, hvor ruten veksler mellem mindre asfaltveje, grus- og skovveje. Der opholdspladser med toilet og shelters flere steder undervejs.

Har I mod på en lille afstikker til cykel eller til fods, så prøv PANORAMA-ruten, der er en vandrerute på 5 – 10 km, og som starter ved Hobro Lystbådehavn. Det er cirka samme sted, som hvor I kan starte en afstikker på cykel ad Cykelrute 32, Mariager Fjordruten, der går hele vejen rundt om Mariager Fjord, og det er derfor også nemt at vende tilbage til Hærvejen. Rute 32 er i alt ca. 60 km.
 
 
Rold Skov
Når man kommer ad cykeletapen fra nord, kommer man gennem Rold Skov. Rold Skov, der er Danmarks største skov, rummer masser af muligheder for både udendørs- og idendørs oplevelser. Fx kommer man forbi Store Økssø, som byder på skønne naturoplevelser og måske en svømmetur. Her er både vandrestier, naturlegelads og kun ca. 700 meter til Mosskov Pavillonen, hvor der er shelters.
 
Fra Store Økssø går etapen til Arden, hvor der er togforbindelse til både Aalborg og Aarhus. I Arden ligger også Stabelpladsen, som også kaldes "Porten til Rold Skov". Her er der ogeså en herlig naturlegeplads og en lejrplads med shelters. 
 
Arden
Efter Arden fortsætter etapen videre til Rold, hvor man i sæsonen kan besøge Cirkusmuseet. I Rold ligger også Rold Gl. Kro. Her både spiser og sover man godt, og der er mulighed for at få låst sin cykel inde. 
 
Vebbestrup
Næste stop er Vebbestrup, der er kendt for Vebbestrup Mejeri, hvor I kan få  egnens absolut bedste Softice. I Vebbestrup er der også en skøn shelterplads: Naturfristedet. Her er der faciliteter til cirka 50 personer, overdækket grillplads, amfiteater, legeplads, shelters, vand og toiletter. 
 
Døstrup
Turen fra Vebbestrup fortsætter til Døstrup inden den går videre til Fyrkat ved Hobro. I Døstrup er der mulighed for endnu en overnatning på den dejlige shelterplads. Her er der også både legeplads, toilet og bålhytte. 
 
Fyrkat
Fra Døstrup passerer ruten helt tæt forbi områdets største by, Hobro (se nedenfor), inden man kommer til Fyrkat. Fyrkat, der ligger lidt uden for Hobro, er landets nok mest velbevarede Vikingeborg. Vikingeborgen er en ringborg fra år 980, med volde omkring de dengang 16 langhuse, der i dag er markeret med sten. Uden for voldene har man rekonstrueret et af vikingetidens langhuse.
Ikke langt herfra ligger også Vikingecenter Fyrkat, som består af vikingegården med 9 rekonstruerede huse, som danner rammerne for masser af vikingeaktiviteter og vikingernes sysler og kampe hele sæsonen igennem. 
 
Hobro
Cykeletapen tager dig til Fyrkat, som ligger få kilometer fra Hobros centrum. Når man nu er i området skal Hobro også besøges. Tager man fx Fyrkatstien indtil centrum er der kun 2,4 km. 
Hobro er en skøn handelsby, som har mange velassorterede dagligvarebutikker og masser af specialforretninger i gågaden. Foruden handel er Hobro også en by, der emmer af kunst og kultur – fx er Kunstetagerne, Himmerlands Teater, GASmuseet, Lystfartøjsmuseet og Maritimt Kulturcenter alle et besøg værd.
I Hobro kan man også få lækker mad ved byens cafeer og restauranter. Overnatninger er der også et bredt udvalg af, fx Hotel Amerika, Hobro Citycamping, Danhostel Hobro samt  byens mange Bed & Breakfasts eller måske en shelter – ja, selv en flyende shelter kan man her.
 
Hvornum og Klejtrup Sø
Herfra går det ad små veje gennem skov- og kratområder til Hvornum og Klejtrup Sø, hvor man kan se attraktionen Verdenskortet. Her kan man på en eftermiddag tage en verdensrundtur og springe fra land til land. Tæt ved Hvornum og Klejtrup Sø finder man Træhusets Bed & Breakfast samt Kanogården, der er oplagt til overnatning for både større og mindre grupper.