Jels - endagstur langs Hærvejen

Jels - endagstur langs Hærvejen

Jels er et gammelt landsbysamfund i Vejen Kommune. Ingen ved rigtigt, hvor gammelt. Bysamfundets udvikling har mest været knyttet til landbruget, men beliggenheden ved Hærvejen har på et tidligt tidspunkt givet anledning til krovirksomhed og handelsaktiviteter. Stille og roligt har det gamle landsbysamfund udviklet sig til en moderne by.

Jels - fra Vikingetiden til en moderne by

Jels er et gammelt landsbysamfund i Vejen Kommune. Ingen ved rigtigt, hvor gammelt. Bysamfundets udvikling har mest været knyttet til landbruget, men beliggenheden ved Hærvejen har på et tidligt tidspunkt givet anledning til krovirksomhed og handelsaktiviteter. Stille og roligt har det gamle landsbysamfund udviklet sig til en moderne by.
Netop hvor Jels er placeret på landkortet, har der boet mennesker i tusindvis af år. Det vidner de mange gravhøje, fund af bopladser og Hærvejen om. 
Helt ind til genforeningen i 1920 var Jels kun en lille landsby, præget af de store gårde, St. Barsbøl, Jelsgård, Mariegård og Haraldsholm. I 1970 kom Jels med i Rødding Kommune, og i 2007 blev byen en del af Vejen Kommune.

I dag er Jels mest kendt for det årlige vikingespil, Orion Planetarium, og de tre søer, Neder-, Midt- og Oversø. 
Historien om den gamle Hærvej, som også kaldes Oksevejen eller Pilgrimsvejen, kan opleves på nærmeste hånd i Vejen Kommune, hvor vejen løber gennem Bække, Vejen og Jels. I forbindelse med Hærvejen er der markerede stier, som kan følges rundt i området.

Seværdigheder

Jels Søerne og Jels Voldsted: Et mysterium – fordi det hidtil ikke er lykkedes hverken arkæologer eller historikere at kaste lys over voldstedets fortid. Voldstedets størrelse og udstrækning tyder på, at der bag voldene har knejset et bygningsværk af format – en borg. 
Jels Vikingespil: Flere end 400.000 tilskuere har gennem årene overværet drabelige fægtekampe, glødende romantik og farverige optrin af flere hundrede frivillige aktører.

Orion Planetariet: Planetariets multimedieforestillinger kombinerer videoklip og lysbilleder fra 24 diasfremvisere med stjerneprojektioner fra Skymaster- stjerneprojektoren. 
Jels Pigen: Jelspigen er opstillet ved friluftsbadet i Jels og er fremstillet af skolelærer Jørgen Thoms. Bronzeskulpturen kom til byen i 1953. 
•Jels Skovene og Søerne: Skovene er de to skovområder, der omkranser Jels Midtsø. Søerne er de tre søer, Nedersø, Midtsø og Oversø. Det er muligt at spadsere rundt om både Neder- og Midtsø ad et stisystem. 
Jels Vikingeby: Husene er bygget som kopier af huse, der har stået på Hammelev Nørremark. 
Jels Kirke: Oprindelig var her en trækirke fra det 12. århundrede. Senere blev en romansk kirke bygget af kvadersten, der senere blev genanvendt ved bygningen af den nuværende kirke, som er indviet 13. november 1854.

Del denne side

Turforslag - Jels

Jels Skovene og Jels Søerne - Vandreture i Barsbøl og Klaskeroj Skov ved Jelssøerne.

Jels Midtsø, vandretur

Jels Natur og Plantesti


Jels Søbad

Jels Søbad