©  Foto:

Vingsted Sø

Vingsted Sø ligger i udkanten af Vejle Ådal og blev tidligere brugt som våbenoffermose. Ved søen står dunhammere, pilebuske og Danmarks giftigste plante, gifttyde. Det er muligt at fiske i søen, hvor der lever gedder, aborrer og skaller. I nærheden finder du også Jernalderlandsbyen i Vingsted og Vingsted Historiske Værksted samt Vingsted hotel & konferencecenter og et område med shelters, bålplads, borde og bænke, plaskeområde og undervandskasse.

Vingsted Sø ligger mellem Bredsten og Ødsted på kanten af Vejle Ådal. Den 6 hektar store sø er en af landets 25 søer og moser fra jernalderen, der går under betegnelsen ”våbenoffermoser”. Ofringerne af de store mængder af kostbare våben og udstyr i søer og moser, tolkes som krigsbytteofringer efter slagne invasionshære fra det sydlige Norge og området omkring Göteborg. 

Alt tyder på at fundene i Vingsted Sø, der hører til en af landets små våbenoffermoser, stammer fra én stor ofring omkring år 250 e.Kr. Genstandene kan ses på Kulturmuseet i Spinderihallerne i Vejle. 

Ved søen står dunhammere, pilebuske og Danmarks giftigste plante, gifttyde. I søen lever gedder, aborrer og skaller, ligesom det er en fin yngleplads for skrubtudser. Der er også mulighed for at fiske i søen. 

I søens østende ses to kopier af gudestøtter fundet i moser i jernalderen. De forestiller vaneguderne, Njord og Nerthus. Figurerne indgår som en del af jernalderaktiviteterne ved Jernalderlandsbyen i Vingsted.

Jernalderlandsbyen i Vingsted og Vingsted Historiske Værksted er et undervisnings- og kulturaktivitetssted for skoler og grupper. Jernaldermiljøet består bl.a. af en række rekonstruerede jernaldergårde med tilhørende værkstedshuse. Området må gerne besøges, blot man tager hensyn til eventuelle aktiviteter på stedet. 

I området ligger også Vingsted hotel & konferencecenter og et område med shelters, bålplads, borde og bænke, plaskeområde og undervandskasse.

Afmærkede stier fører rundt i området.