Vandrer på Hærvejen

Aktivitetskalender

Foto: Steen Ancher

Langs Hærvejen er der en lang række aktiviteter i løbet af året. Her finder du en liste over nogle af de aktiviteter.

Aktiviteter

Liste
Kort

Søndags Sysler på Vejen Kunstmuseum

Søndags Sysler på Vejen Kunstmuseum

Hver søndag

Kl. 13-14

Som noget helt nyt inviterer Vejen Kunstmuseum til Søndags Sysler på museet. Hvis du mangler en kreativ pause under din Hærvejsfærd, kan du nu møde op på Vejen Kunstmuseum og deltage i de kreative sysler hver søndag, inden du begiver dig ud på Hærvejen igen.

Julekalender udstillinger på Vejen Kunstmuseum

Fredag den 1. december

Kunstnerkeramikken NU er den 29. i rækken af museets ”julekalenderudstillinger”.

Med Karen Harsbo som kurator præsenteres et udvalg af kunstnere, der har arbejdet i "Laboratoriet for Keramik" på Kunstakademiet i København over 100 år efter, at Niels Hansen Jacobsen dér fik sin uddannelse. Det er den tredje i rækken af udstillinger, der i 2003, 2013 og nu i 2023 har gjort status på dagens kunstnerkeramik.

Udstillingen finder sted i den nordlige ende af kunstnerens forhenværende atelier – museets røde Niels Hansen Jacobsen-sal. Her gøres der plads til udstillingens 24 kasser, der den 1.12. alle er lukkede. Én for en åbnes de og afslører deres indhold. Traditionen tro sker det sammen med de på forhånd tilmeldte skoleklasser. Besøget centreres omkring ”deres værk” – indholdet bag dagens låge. I salen kan der perspektiveres fra et par montre fyldt med nutidens kunstnerkeramik til de værker, Hansen Jacobsen lavede for over 85-130 år siden.

Fra 2. juledag er den fuldt åben og vises ind i foråret 2024, hvor museet fejrer 100-års fødselsdag.

Jul på Tinnetgaard
Foto: Tinnetgaard

Jul på Tinnetgaard

D. 2 og 3. December 10-16.

Årets hyggelige julemarked på Tinnetgaard.

Se mere på Tinnetgaards hjemmeside

Tørning Mølle
Foto: Tørning Mølle

Jul på Tørning Mølle

Julemessen finder sted lørdag d. 2. december og søndag d. 3. december 2023 kl. 10 til 16.

Entre kr. 40 - børn under 15 år ifølge med voksen med gyldig adgangsbillet gratis adgang. Medlemmer af Tørning Mølles Støttekreds og Ældre Sagen får 2 billetter til en billets pris ved forevisning af et gyldigt medlemsbevis.

Jule-sangvandring, Viborg Museum

5. og 19. december kl. 16.30-17.30

På en timelang tur rundt i Viborgs gader går vi på jagt efter spor af den gamle danske jul. Sporene finder vi både i byen og i de fællessange, vi synger på turen. Sødal Happy Singers under ledelse af Anders Hjorth Nielsen synger med, så vi er helt sikre på at komme i den helt rette julestemning undervejs.

Vi slutter på det stemningsfulde julemarked på Nytorv med et glas gløgg eller en kop varm kakao

Hvor: Domkirkepladsen

Pris: 25 kr. pr. person inklusiv gløgg eller kakao på Nytorv

Vintersolhverv: Fest og marked på Vikingegården

Lørdag 9. december mødes egnens vikinger til vintersolhvervsmarked og fakkeltog for at fejre, at mørket snart afløses af lysere tider. Den traditionsrige fejring sker i år for 27. gang.

Denne dag fremstår husene på vikingegården derfor som markedshaller med boder, hvor en række vikinger demonstrerer deres håndværk og sælger hjemmegjorte varer – husene vil være stopfyldt med en Odins velsignelse af ting og sager i alle afskygninger og prislejer, og vintersolhvervsmarkedet er en enestående mulighed at finde håndlavede og personlige julegaver, som ingen andre får magen til. Alt sammen fremstillet med stor kærlighed til de gamle håndværk.

Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat afsluttes traditionen tro med et smukt og stemningsfuldt fakkeltog i de sene eftermiddagstimer, når mørket falder på. Her vil vikingerne gå rundt om gårdens langhus og efterfølgende ofre deres fakler på bålet og fremsige traditionsrige vers om årets hjul, der drejer, og solen, der vil vende tilbage.

Vejen Kunstmuseum
Foto: Vejen Kunstmuseum

Bukettur med Vejen Kunstmuseum

Søndag den 10/12 kl. 13 - 16.
65. Bukettur. Peter Carlsens "Verdensmestre" og vandring i Præsteskoven.

Mødested: Foran Vejen Idrætscenter, Petersmindevej 1, 6600 Vejen.

Ingen tilmelding, mød bare op, det er gratis! Alle er velkomne.

Måned for måned inviterer Vejen Kunstmuseums Buketbande til BUKETTUR. Målet er i fællesskab at gå på opdagelse, nyde og høre mere om den gode natur, kultur og kunst, som vi har rundt om i Vejen Kommune. Hver tur sætter fokus på et eller flere af egnens kunstværker og årstidens vækster, der er med til at definere vores egn. Navnet BUKETTURE er afledt af de buketter, der samles under de månedlige testture, hvor den offentlige tur planlægges.
På BUKETTURENE må man gerne plukke buketter undervejs, mens turene egentlig handler om noget andet. De handler om det, vi ser på de særlige steder, der vælges ud måned for måned.
BUKETTURENE bliver til i et trekløversamarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling, Vejen-Brørup Havekreds og Vejen Kunstmuseum.

Vejen Kirke - Oplev andagten fra Københavns Domkirke

20 Dec 23

Onsdag

17:00 - 17:20

Kommer du på Hærvejen gennem Vejen - en onsdag eftermiddag, så er der inde i Vejen Kirke andagt fra Københavns Domkirke. Det er 20 minutters lytteoplevelse, hvor stemningsfuld tekst, musik og sang forenes. Tag en rejse-pause, få en anden sanseoplevelse, berig din sjæl, mød hverdagslivet, som det leves af mennesker langs Hærvejen. Vejen Kirke har ved en nylig afsluttet renovering fået opgraderet lydanlægget, og det giver nye muligheder for at bruge kirkerummet på nye spændende måder. 

Vintervandringer på De Fem Halder

13. og 15. februar 2024 kl. 16.30-18.00

Tag med på en eventyrlig vintervandring og træd ind i historien på De fem Halder. Vi rejser med ridderne tilbage til middelalderen, hvor rustningerne klirrede, frosten trængte ind gennem sprækkerne i de tykke borgmure og stormændene sloges om magten

Hvor: Haldladen ved p-pladsen på De fem Halder, Ravnsbjergvej 71, 8800 Viborg

Pris: Gratis – det er dog nødvendigt at booke billet

Fjerritslev
Foto: Fjerritslev museum

Kål i kælderen, Fjerritslev Museum

Søndag 17. december

”Kål i kælderen” 

se tidspunkt på hjemmesiden

Tinnetgård
Foto: Tinnetgård

Tinnetgaard

Tinnetgaard et stort besøgslandbrug, et gartneri og en gårdbutik. Så hvis du på din Hærvejstur trænger til en kop kaffe og cookies, eller skal handle ind til mad over bål, så kan du finde lækre sager her på Tinnetgaard.

Derudover er Tinnetgaard en skole for unge som ikke kan følge med på normale vilkår i uddannelsessystemet og derfor bor og arbejder der. Ved at handle med Tinnetgaard støtter du arbejdet med de unge mennesker, og hjælper dem til en stærkere arbejdsidentitet.

Åbningstiderne for gårdbutikken er tirsdag til fredag fra kl. 10.00 til kl. 17.00 og lørdag fra kl. 10.00 til kl. 14.00. Vejboden er åben døgnet rundt, og har altid friske og økologiske æg og kartofler

Tinnetgaard afholder flere events gennem året med udgangspunkt i årstiden, og har derudover kurser indenfor blomsterbinding og gartneri.

Adresse: Hammervej 28, 7173 Vonge

Vejen Kunstmuseum
Foto: Vejen Kunstmuseum

Buketture med Vejen Kunstmuseum

Månedlig buketture 

På denne månedlige aktivitet oplever man i fællesskab naturen, kulturen og kunst rundt i Vejen Kommune. Undervejs må der gerne plukkes buketter, selvom turens egentlige formål er noget andet. De handler om at se de særlige steder, der vælges ud måned for måned i området.

Kystmuseet Bangsbo Fort
Foto: Kystmuseet Bangsbo

Kystmuseet Bangsbo Fort

Bangsbo Fort ligger i 82 meters højde med en formidabel udsigt ud over Frederikshavn og Kattegat. Fortet består af et befæstningsanlæg, bygget af den tyske besættelsesmagt under 2. verdenskrig og udbygget af det danske søværn under Den Kolde Krig. Fortet er altså anvendt i to historiske perioder, hvilket adskiller fortet fra andre tysk befæstede områder i Danmark.

Museet tilbyder en række guidede rundvisninger for både børn og voksne, som er gratis for gæster. Herudover er der forskellige spændende aktivitetsdage, som man også kan deltage i. 

Kystmuseet Bangsbo
Foto: Kystmuseet Bangsbo

Kystmuseet Bangsbo

Er du på de nordøstlige Hærvejsstrøg så ta' en pause på Kystmuseet Bangsbo, som har til huse i den gamle hovedgård, der ligger i det idylliske Bangsbo område.

På museet finder du blandt andet en udstilling omkring livet i år 1900, en fascinerende udstilling fra besættelsestiden og en spændende søfartsudstilling med det enestående Ellingåskib fra 1163. Året rundt er der formidling af samlingerne samt forskellige spændende aktiviteter og foredrag.

Læs mere
Børglum Kloster
Foto: Lars Horn, Baghuset

Børglum Kloster

Som tidligere tiders handels- og pilgrimsrute bevæger den navnkundige vandrerute ”Hærvejen” sig tæt forbi det næsten 1.000 år gamle Børglum Kloster i Nordjylland. Her på Børglum Bakke var der først kongsgård i vikingetiden og senere i ca. 1060 blev der oprettet et bispesæde på stedet.

På nutidens Børglum Kloster kan man, udover den gamle domkirke og dele af klostret, se en tro kopi af det historiske, 70 meter lange Bayeux-tapet og 15 andre udstillinger om historie, kunst og kultur. Caféen i den renoverede hestestald serverer mad for klostrets besøgende, heriblandt brunch, frokost og afternoon tea.

Læs mere
Fjerritslev Bryggeri og Egnsmuseum
Foto: Fjerritslev Bryggeri og Egnsmuseum

Fjerritslev Bryggeri-og Egnsmuseum

Lige midt i Fjerritslev by ligger Nordeuropas bedst bevarede landbryggeri. Det er P. Kjeldgaards gamle bryggeri, hvor man fra 1897 til 1968 har brygget tusinder af liter hvidtøl. Bryggeriet står endnu, som havde bryggerkarlene lige forladt det, og er i dag sammen med det tilhørende beboelseshus indrettet som museum, hvor man kan se de over 125 år gamle bryggerkedler, mæskekar, gærkar og øltønder samt de mange andre ting, som brugtes ved ølbrygning og maltgæring.

Aktiviteter og åbningstider: se hjemmesiden 

Rundvisning efter aftale.

Henvendelse: Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum, Østergade 1, 9690 Fjerritslev

Hald Slot, Viborg Museum
Foto: MAAGAARD PHOTOS

Guidet tur på De fem Halder

De Fem Halder - borgruiner, voldsteder og skøn natur. Smukkere natur findes ikke mange steder i Danmark end ved Hald Sø syd for Viborg. Og tilmed er området fyldt med markante historiske spor fra 800 års dramatisk historie.