Nørre Snede

2-dages vandretur Nørre Snede - Jelling

Foto: Anne Sophie Petersen

32 km

Hærvejens Å-udspring og Runesten

Nyd en rislen fra Gudenåen og Skjern Å, når du på denne tur passerer kildernes udspring. Naturen på denne tur er meget varieret med både sletter, skove med kæmpe træer og egekrat samt gravhøje og runesten, når du ankommer til Jelling.

Liste
Kort
Parkering Nørre Snede
Foto: Google Maps

Parkering

Det er muligt at parkere på torvet eller ved SuperBrugsen i Nørre Snede.

Læs mere

Dag 1: Nørre Snede - Kollemorten (15 km)

Ved Skjernåens udspring
Foto: VeggieByAnjaRathje

Frokost: Køb snacks og frokost i Nørre Snede inden afgang i fx SuperBrugsen eller Rema1000.

Byen Nørre Snede, som 2-dagesturen starter i, har siden de ældste tider været et trafikknudepunkt for både handelsfolk, studedrivere, røvere og ja, hære, der rejste på Hærvejen. Du kan starte din vandretur med et besøg i Nørre Snede kirke. Den første del af kirken stammer fra 1100-tallet. Det samme gør kirkens døbefont, som er stor og prægtig i romansk stil med dobbeltløver. Ved kirkegårdskontoret finder du også stemplet til dit Hærvejspas.

Gå: Gå mod syd af Skovbakken og drej til venstre af Skolegade for at starte din Hærvejstur. Her finder du første skilt. 
På vandreturen sydpå kommer du forbi Grost Hede med Yvonnestenen, som i slutningen af den tyske besættelse (1940 - 1945) var modtagerplads for det britiske luftvåbens våben-nedkastninger under kodenavnet YVONNE. Herfra fortsætter turen gennem det smukkeste skovlandskab med mulighed for en afstikker til Rørbæk Sø (500 m).
Følg ruten de næste ca. 10 km. Når du når til Hammervej i Vonge, kan du dreje fra til venstre og finde Hammervej 28, 7171 Vonge, hvor Tinnetgård Besøgslandbrug ligger. Dette er en lille gårdbutik og et rigtigt hyggeligt sted at holde frokostpause (obs: de har lukket mandag og søndag)

: Tilbage på Hærvejen går du de sidste ca. 5 km gennem kuperet terræn, hvor du nærmer dig det store vandskel, hvor både Gudenåen og Skjern Å har sit udspring. 200 m fra Hærvejen finder du i en nedlagt grusgrav Koutrupgård Shelterplads.

Aftensmad: Køb ind til aftensmaden i LetKøb Kollemorten og lav mad over bål ved overnatningsstedet Hærvejscentret. Her kan du købe billigt brænde. Du kan også låne en cykel gratis til købmanden.

Overnatning udendørs: Sov i dit eget telt ved Hærvejscenteret i Kollemorten eller i shelter på Shelterpladsen Koutrupgård, hvor der dog ikke er mulighed for booking på de 3 shelters.

Overnatning Indendørs: Hytter ved Hærvejscenteret i Kollemorten
*Book på forhånd fra maj – oktober. Hvis du ankommer uden for sæson så ring til +45 4280 2142.

Dag 2: Kollemorten - Jelling (17 km)

Jelling Kirke og høj
Foto: Henning Bechman

Morgenmad: Gå igen til Letkøb og få tanket op med gode snacks og noget frokost til senere, inden du begiver dig afsted på dagens gåtur.

: Efter ca. 8 km. når du til Givskud, hvor du ved Givskud Kirke på adressen Kirkebakken 1, 7323 Give kan nyde din medbragte mad. Her er det også muligt at fylde vandflasken, komme på toilet og få et stempel i Hærvejspasset ved graverhuset.             

: De sidste 9 km til Jelling går du gennem åbent landbrugsland med småskove for syd for Harresø, videre mod sydøst til den gamle kongeby Jelling.

Eftermiddagskaffe: Byens Café der er placeret i Byens Hus på Møllegade 10 står klar til at byde dig velkommen og servere dig noget mad/drikke, mens du hviler benene inden hjemtur. De har dog lukket mandag.

Transport tilbage til Nørre Snede

Bus, transport
flaticon

Forslag til bus

Find Bus 115 på Fårupvej i Jelling. Stå af når stoppet hedder Tørring Kirke efter ca. 27 min.
Skift til Bus 215 som bringer dig til Nørre Snede Rtb. på 18 min., hvor din bil står og venter.

*Tjek tidspunkter på rejseplanen.dk